Kristyr

Det första man tänker på angående kristyr brukar vara pepparkakor eller kanske pepparkakshus, men det går även att dekorera andra kakor. Kristyr används även för att dekorera spettekaka och om man vill ha ett prydligt helstekt grishuvud på julbordet.

Kristyr är i all enkelhet inget annat än en ätbar dekoration vars främsta egenskap är att den är kul att använda. Sätt fram pepparkakor och spritsar med kristyr och låt ungarna dekorera – det kanske tar en stund innan du får ett rent kök igen, men vi pratar underhållning och det är inga problem att äta upp sina misstag.

När du vispar samman ingredienserna, använd gärna en elvisp men kör den på låg hastighet. Du kan till och med använda degkrokarna. Anledningen är att du inte vill ha in luft i kristyren, eftersom luftbubblor kan spricka och skapa allmänt osnygga kratrar, plus att kristyren inte blir lika hållbar. Om du vill satsa på lite överkurs, låt äggvitan stå framme i rumstemperatur några timmar innan du börjar eftersom det frigör proteinet albumin som får kristyren att bli mer elastisk.

Kristyr är lätt att göra, men svårt att använda så att det blir snyggt.

Kristyr

Måltid: Fikabröd
Kök: Okänt
Tillagningstid 5 minuter
Portioner 4 dl
Skriv ut receptet

Ingredienser

  • 4 dl florsocker
  • 1 st äggvita
  • 1 tsk ättikssprit 12%

Instruktioner

  • Börja med att kontrollera att ättiksspriten är 12 procent. Det finns även ättikssprit att köpa som är 24 procent, i så fall får du spä den med lika delar vatten så att den blir 12 procent.
  • Blanda alla ingredienser i en skål och vispa försiktigt tills kristyren blir i princip stapelbar.
  • Kristyren är färdig att spritsas på exempelvis pepparkakor eller andra bakverk. En riktig spritspåse med plastmunstycke är tveklöst att rekommendera, men det kan i nödfall fungera att använda en fryspåse och klippa bort ett litet hörn i påsens botten för att spritsa.
Rulla till toppen