Kåldolmar

De klassiska svenska kåldolmarna är en import från Turkiet, enligt sägen var det svenskar i Karl den XII:s tjänst som tog med sig vinbladsdolmar hem till Sverige men då vinblad var dyra och svåra att få tag på så gjordes de istället på förvällda vitkålsblad. Om detta är sant eller ej vete katten, men sant är att Karl den XII:e stannade så länge i Turkiet att de till sist ledsnade på honom och kastade ut honom. Någon av Karl den XII:s drygt 1 500 svenskar som åtföljde honom i hans 6 år långa vistelse i det Osmanska riket bör väl ha snappat upp ett och annat om dolmar kan man tycka.

När du gör kåldolmar får du gissningsvis en hel del kål över, som du förstås gör kålpudding, med eller utan gröt, på!

Kåldolmar

Måltid: Huvudrätt
Kök: Sverige, Turkiet
Tillagningstid 2 timmar
Portioner 14 st
Skriv ut receptet

Ingredienser

  • 1 st vitkål stort huvud
  • 1 tsk salt per liter vatten
  • 2 dl ris kokt
  • 600 g blandfärs
  • 1 msk kalvfond
  • 1,5 dl grädde
  • salt & svartpeppar
  • 25 g smör smält
  • 2 msk soja

Instruktioner

  • Skär bort stocken på vitkålshuvudet och lägg hela i en stor gryta med vatten så det täcker. Koka upp och låt sjuda i minst 10 minuter.
  • Lossa fina kålblad när huvudet svalnat något. Skär bort den tjocka nerven i bladet så att det går att rulla. Sätt ugnen på 250°C.
  • Blanda kallt kokt ris med färs, grädde, fond, salt och peppar till en lös smet.
  • Klicka ut en rejäl matsked i kålbladet, vik in kanterna och rulla ihop till dolmar.
  • Lägg dolmarna med skarven nedåt i en väl smord långpanna.
  • Smält smöret och blanda i sojan. Pensla dolmarna med det smälta smöret.
  • Grädda dolmarna mitt i ugnen i 45 minuter. Vänd dem efter halva tiden och pensla andra sidan.
  • Servera till kokt potatis, brunsås och lingonsylt.

Rulla till toppen