Curry är en kryddblandning vars ursprung kan härledas till Indien. Å andra sidan är ananasen hemmahörande i Brasilien och Bolivia. Å tredje sidan finns det uppgifter om att mänskligheten gjort pajliknande skapelser ända sedan de gamla egypternas tid, i farao Ramses II återfinns väggmålningar av pajer och han härskade en si så där 1 300 år BC. Sumererna skrev ner ett recept på kycklingpaj redan 2 000 år BC. Å fjärde sidan kokade jag ihop det här receptet av sådant jag fick tag i när jag rumsterade om i köket en kväll. Sällan har fushion känts mer rätt faktiskt.
Kycklingcurrypaj med ananas
Tillagningstid 45 minuter
Portioner 2 portioner
Skriv ut receptet
Ingredienser
Pajskal
- 3 dl mjöl
- 125 g smör
- 2 msk vatten
Fyllning
- 2 st kycklingbröst
- 1 burk ananasringar
- 5 st schalottenlök
- 1 st paprika
- 3 st ägg
- 0,5 dl grädde
- 2 msk smör till stekning
- 2 msk curry
- salt & svartpeppar efter smak
Instruktioner
- Sätt ugnen på 225 grader. Blanda rumsvarmt smör och vetemjöl till en smulig blandning. Blanda ner vattnet och blanda tills du fått en lite kladdig deg.
- Tryck ut degen i en pajform, ca 24cm i diameter. Förgrädda skalet i 10 minuter. Låt svalna medan du gör fyllningen.
- Dela kycklingbrösten i bitar, inte allt för stora för då får pajen problem att hänga ihop. Grovhacka löken. Skär ananasen i ganska små bitar.
- Fräs lök, ananas och kyckling i en liten klick smör. Krydda kycklingen med en del av curryn, spara ungefär 1 msk till äggstanningen. Dra av från värmen.
- Vispa ägg och grädde, blanda ner curry så att äggstanningen får färg. Extra salt och peppar tillsätts nu.
- Häll i kycklingfräset och paprikan i skalet. Häll över äggstanningen.
- Grädda i cirka 20 minuter mitt i ugnen. Vakta pajen på slutet, den blir färdig fort.