Kycklingcurrypaj med ananas

Curry är en kryddblandning vars ursprung kan härledas till Indien. Å andra sidan är ananasen hemmahörande i Brasilien och Bolivia. Å tredje sidan finns det uppgifter om att mänskligheten gjort pajliknande skapelser ända sedan de gamla egypternas tid, i farao Ramses II återfinns väggmålningar av pajer och han härskade en si så där 1 300 år BC. Sumererna skrev ner ett recept på kycklingpaj redan 2 000 år BC. Å fjärde sidan kokade jag ihop det här receptet av sådant jag fick tag i när jag rumsterade om i köket en kväll. Sällan har fushion känts mer rätt faktiskt.

En försvinnande god paj, storleken till trots räcker den bara till två.

Kycklingcurrypaj med ananas

Måltid: Huvudrätt
Kök: Fusion
Tillagningstid 45 minuter
Portioner 2 portioner
Skriv ut receptet

Ingredienser

Pajskal

  • 3 dl mjöl
  • 125 g smör
  • 2 msk vatten

Fyllning

  • 2 st kycklingbröst
  • 1 burk ananasringar
  • 5 st schalottenlök
  • 1 st paprika
  • 3 st ägg
  • 0,5 dl grädde
  • 2 msk smör till stekning
  • 2 msk curry
  • salt & svartpeppar efter smak

Instruktioner

  • Sätt ugnen på 225 grader. Blanda rumsvarmt smör och vetemjöl till en smulig blandning. Blanda ner vattnet och blanda tills du fått en lite kladdig deg.
  • Tryck ut degen i en pajform, ca 24cm i diameter. Förgrädda skalet i 10 minuter. Låt svalna medan du gör fyllningen.
  • Dela kycklingbrösten i bitar, inte allt för stora för då får pajen problem att hänga ihop. Grovhacka löken. Skär ananasen i ganska små bitar.
  • Fräs lök, ananas och kyckling i en liten klick smör. Krydda kycklingen med en del av curryn, spara ungefär 1 msk till äggstanningen. Dra av från värmen.
  • Vispa ägg och grädde, blanda ner curry så att äggstanningen får färg. Extra salt och peppar tillsätts nu.
  • Häll i kycklingfräset och paprikan i skalet. Häll över äggstanningen.
  • Grädda i cirka 20 minuter mitt i ugnen. Vakta pajen på slutet, den blir färdig fort.

Rulla till toppen