Det finns inte många nationer som kan tävla med oss skandinaver när det gäller fika, och bara finländarna dricker mer kaffe per capita än svensken. Jag önskar verkligen att jag hade min mormor Sirkkas recept, jag minns att hon bakade när jag hälsade på henne och det var alltid som godast när man fick en nybakad bulle och ett stort glas mjölk. Men jag frågade aldrig varför bullarna hette som de gjorde, de bara hette så.
Örfilar
Utrustning
- Matberedare
Portioner 30 st
Skriv ut receptet
Ingredienser
Deg
- 150 g smör rumsvarmt
- 5 dl mjölk 37°
- 50 g jäst för söta degar
- 1 dl socker
- 0.5 tsk salt
- 2 tsk kardemumma malen
- 850 g mjöl
Fyllning
- 150 g smör rumsvarmt
- 1,5 msk kanel
- 1,5 dl socker
Topping
- 2 st ägg vispade
- Pärlsocker
Instruktioner
- Ställ fram smöret som ska vara rumsvarmt.
- Smula ner jästen i bunken till matberedaren. Värm mjölken till 37° och häll den över jästen.
- Tillsätt matfettet i bitar, socker, salt och kardemumma.
- Mät upp mjölet och tillsätt lite i taget medan du kör matberedaren på låg fart.
- Arbeta degen smidig. När den släpper degkroken ska den vara lite småkladdig fortfarande.
- Låt degen jäsa övertäckt under bakduk i cirka 30 minuter.
- Blanda smör, kanel och socker till en bredbar massa.
- Vispa upp äggen.
- Värm ugnen till 225°C.
- Häll ut degen på mjölat bakbord. Dela degen i 3 delar.
- Kavla ut en del till en avlång platta. Bred fyllning på plattan och rulla ihop till en rulle.
- Dela rullen snett så att varje del blir som en trekant, och ställ dem med spetsarna uppåt.
- Tryck ner spetsen med skaftet till en slev, eller fingret om du har smala fingrar.
- Lägg bullarna på bakplåtspappersklädda plåtar och låt jäsa under duk i 45 minuter.
- Pensla med det uppvispade ägget och strö pärlsocker över.
- Grädda bullarna mitt i ugnen i 8-10 minuter tills de fått vacker färg.
- Låt bullarna svalna under bakduk.