Prinsesstårta

Prinsesstårtan är en svensk uppfinning som omnämns första gången på 1930-talet av hushållslärarinnan Jenny Åkerström, och receptet finns med i hennes kokbok ”Prinsessornas nya kokbok” (1948). I hennes bok heter receptet ”Grön tårta” men eftersom prinsessorna Märtha, Margaretha och Astrid som gick i undervisning hos Jenny Åkerström (döttrar till prinsessan Ingeborg och prins Carl) blev förtjusta i den fick den snart namnet prinsesstårta.

En prinsesstårta med gul marsipan brukar kallas Carl-Gustavtårta och när den är rosa eller röd kallas den oftast Operatårta. En klassisk prinsesstårta innehåller inte sylt, då är det egentligen en Operatårta, men nu för tiden hittar man sylt även i konditoribakade prinsesstårtor.

Första torsdagen i mars firar smålänningar världen över med marsipantårta. Fenomenet tros bero på smålänningarnas oförmåga att uttala ”r”, vilket gör att de egentligen firar ”Fössta tossdagen i mass” och det de äter blir ”massipantåta”. Mig veterligen är det inget företag bakom denna mycket moderna företeelse, firandet har bara förekommit några år och det är först senaste året som firandet fått medial uppmärksamhet.

Det går naturligtvis att baka sockerkaksbottnarna själv, göra egen jordgubbssylt och göra marsipanen själv, men har man bråttom och vill få en fin tårta på kort tid finns det genvägar att ta. Med hemgjord vaniljkräm i tårtan kommer smakerna ändå att vara fantastiska, bottnarna man kan köpa är inte så dumma faktiskt.

 

Just denna sorts marsipantårta har en särskild plats hos smålänningarna.

Prinsesstårta

Måltid: Efterrätt
Kök: Sverige
Tillagningstid 1 timme
Portioner 10 bitar
Skriv ut receptet

Ingredienser

Tårtan

  • 1 pkt tårtbottnar
  • 150 g jordgubbssylt
  • 4 dl vispgrädde
  • 1 pkt marsipanlock
  • 1 tub röd pyntgele
  • 1 msk florsocker

Vaniljkräm

  • 2 st äggulor
  • 1 dl grädde
  • 1 dl mjölk
  • 1 st vaniljstång
  • 2 msk maizena majsstärkelse
  • 1 msk strösocker

Instruktioner

Vaniljkräm

  • Börja med vaniljkrämen, eftersom den måste svalna. Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna i en kastrull. Lägg i den urskrapade vaniljstången också.
  • Tillsätt mjölk, grädde och socker. Koka upp och rör då och då. Akta så gräddmjölken inte kokar över. Dra av från värmen.
  • Vispa ihop äggulor och maizena i en rostfri skål eller bunke och rör ner i gräddmjölken. Värm krämblandningen under omrörning tills den precis tjocknar, detta gör du lättast i ett vattenbad men det går att göra direkt på plattan om du är snabb och inte slutar röra. Det bränns vid fruktansvärt lätt. Ta av från värmen. Vaniljkrämen ska inte koka.

Tårtan

  • Lägg ut en av bottnarna på ett fat av lämplig storlek. Vispa grädden.
  • Bred ut ett rejält lager jordgubbssylt på den första bottnen.
  • Lägg på mittendelen av bottnarna. Blanda vaniljkrämen med cirka 1 dl hårt vispad grädde. Bred ut på botten.
  • Lägg på översta delen av bottnarna. Täck sidorna med vispad grädde. Lägg på grädde på toppen och forma en fin kulle.
  • Lägg på marsipanlocket och jämna till det så att det ligger snyggt och så att kullen blir fin.
  • Pynta med pyntgelé, pudra över florsocker eller sätt dit en marsipanros.
  • Färdig tårta står sig 2-3 dagar i kylen. Så länge överlever den aldrig hos oss.
Rulla till toppen