Fundera en stund på allting som innehåller antingen smak eller doft av citron. Du kommer säkert på mängder med saker som doftblock för toaletten, munskölj, diskmedel… det är helt enkelt ingen hejd på hur omtyckt det är med citron doft i olika sammanhang. Uppenbarligen är bacon den animaliska versionen av citron, för leta ett par minuter och du kommer att hitta både tvål, doftljus, doftjulgranar för bilen och mustaschvax med doft av bacon. Detta rökta och rimmade sidfläsk är helt omåttligt populärt.

Doftljus med bacondoft måste vara omåttligt romantiskt.

Det bacon vi brukar använda i Sverige brukar internationellt kallas för amerikansk bacon på grund av sin höga fetthalt. Det finns även bacon med lägre fetthalt som kallas för kanadensisk bacon, vilket påminner mer om rökt skinka än ”vanlig” bacon. Här i Sverige brukar den vanligtvis kallas för kotlettbacon och kommer från en annan del av grisen, därav skillnaden i fettmängd.

Doftljus och mustaschvax i all ära, det är trots allt i matlagning som jag tycker att bacon passar bäst och gör mest nytta men den är nästan lika mångsidig inom detta område. Det går utmärkt att bara steka skivorna eller tärningarna, men det finns även kreativare användningsområden om du vågar ta ut svängarna en aning. Du kanske inte vill kasta dig över baconmuffins eller baconpraliner det första du gör, men det räcker att ställa fram en baconlindad köttfärslimpa eller en broccoligratäng med mycket bacon för att man ska bli nyfiken på att gå på upptäcktsfärd i baconmarkerna.

Och bara för att förtydliga så handlar det här enbart om bacon från gris. På senare år har det dykt upp alla möjliga avarter med kyckling- och kalkonbacon plus vegetariska varianter. Inget ont om dem, det har också sin plats i tillvaron, men ska det vara riktig bacon ska det komma från gris.

Färskostfyllda kycklingbröst

Färskostfyllda kycklingbröst

Det måste inte vara krångligt att göra fyllda kycklingbröst. Det finns två tekniker man kan använda som jag kommit på hittills, antingen delar man brösten i plattare ”schnitzel-liknande” delar och…

Baconpasta

Baconpasta

Baconpasta är en rätt som går väldigt fort att göra om man klarar av att göra flera saker samtidigt. Om man däremot behöver göra ett moment i taget kan det…

Pasta Carbonara

Pasta Carbonara

Eftersom jag avviker från grundreceptet borde jag kanske kalla den Pasta Carbonästan, jag har till exempelvis inte dränkt pastan i trögflytande sås och det råa ägget lyser med sin frånvaro.…

Raggmunk

Raggmunk

Raggmunken består av riven potatis som rörts ner i en pannkaksmet och stekts krispigt god i kanterna och välgräddad och mjuk i mitten. Somliga steker sina raggmunkar som stora pannkakor…

Minipaj

Minipajer

Munsbitspajerna gräddas i en minimuffinsplåt där varje fördjupning rymmer 1 1/2 msk. Folieformar, typ mazarin, kan också användas, men är i största laget. Vad man väljer att fylla sina minipajer

BLT-wrap med ost

BLT-wrap med ost

BLT (bacon, lettuce and tomatoe) är ett koncept som fungerar i nästan alla sammanhang. En vällagrad ost sätter lite sprätt på smaklökarna, men vill du ha ännu mer av det…

Frikadeller i bacontomatsås

Frikadeller i bacontomatsås

Allting blir godare med bacon, sägs det. I det här fallet är det tomatsåsen som hottas upp med lite bacon, har du inte tillgång till extrarökig bacon kan du med…

Baconpraliner

Baconpraliner

Mörk choklad och bacon, låter det som en vettig kombination? Jag håller med om att första intrycket är att det måste handla om ett aprilskämt, men efter att ha läst…

Bacon- och kycklingpasta

Bacon- och kycklingpasta

Den här rätten började som en Pasta Alfredo, men eftersom jag är svag för bacon började jag förstås ändra i receptet nästan det första jag gjorde och tillsatte saker som…

Pastasallad med bacon och skinka

Pastasallad med bacon och skinka

När sommarsolen steker är man inte alltid på humör att äta varm mat, vilket gör att en pastasallad passar utmärkt. Det går till och med att använda överbliven pasta om…

Baconpaj med ost och grönsaker

Baconpaj med ost och grönsaker

Fixa lunchpajen med färdig deg, bacon och frysta grönsaker. Smidig att svänga ihop, och medan den gräddas i ugnen har du tid över till annat! Om du väljer att göra…

Torskrygg med bacon och svamp

Torskrygg med bacon och svamp

En fin bit torskrygg är svår att misslyckas med, särskilt om man gör den i ugnen. Allt det gottiga stannar kvar i fisken och i såsen, och det enda du…