Persiljestuvande makaroner

Den svenska klassikern stuvade makaroner hör till ett av de barnvänligare recepten på många sätt, särskilt detta då du kokar makaronerna direkt i mjölken istället för att trassla till det med stuvning vid sidan av. Den som lagar maten kan ha maten färdig på en halvtimma från start till mål, vilket borde blidka de flesta, och det är inga starka kryddor eller konstiga smaker för små barnmunnar att uppröras över.

Enligt förpackningen ska 5 dl idealmakaroner vara 4 portioner, men min uppfattning är att det blir ganska små portioner som inte gör hungriga unga mätta så räkna med att 5 dl makaroner egentligen bara är 3 rejäla tallrikar. Ska du servera fler eller hungriga tonåringar, gör mer! Det går åt cirka 2 dl mjölk per 1 dl makaroner, koktiden är den samma. Möjligen kan du behöva öka mängden kryddor i stuvningen, men det märker du när du smakar av på slutet. Det går alltid att korrigera precis innan servering.

En klassisk barnvänlig rätt som gärna serveras till stekt falukorv eller stekta köttbullar.

Persiljestuvande makaroner

Måltid: Huvudrätt
Kök: Sverige
Tillagningstid 30 minuter
Portioner 3 portioner
Skriv ut receptet

Ingredienser

  • 5 dl makaroner gammeldags
  • 1 l mjölk
  • 3 dl persilja hackad
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm muskotnöt
  • 1 krm svartpeppar

Instruktioner

  • Hacka persiljan och lägg den i mjölken, och låt mjölken koka upp försiktigt på medelvärme. Rör om ofta.
  • Lägg i makaronerna och låt dem sjuda i 20-25 minuter, rör om ofta så det inte bränner fast. Ha inte för hög värme.
  • Mot slutet av koktiden tillsätter du muskotnöt, salt och svartpeppar. Smaka av så det blir lagom.
Rulla till toppen