Plommonlikör

Det går att använda många olika typer av alkohol till det här receptet, till exempel olika typer av vodka och brännvin. Anledningen till att jag har valt ett okryddat brännvin är att jag vill att ”mina” smaker ska stå för smaksättningen, utan att någon kryddning i alkoholen ska distrahera. Färgen på likören är intressant att följa, man kan riktigt se hur smakerna fälls ut ur fruktköttet och färgen djupnar allt eftersom dagarna går. Jag dristar mig till att påstå att ju djupare färg, eller ju mer färg rättare sagt, ju mer smak. Den här likören passar utmärkt tillsammans med en kopp kaffe.

Bakom den diskreta färgen gömmer sig en rund plommonsmak.

Plommonlikör

Måltid: Dryck
Kök: Sverige
Tillagningstid 8 minuter
Portioner 5 dl
Skriv ut receptet

Ingredienser

  • 5 dl plommon
  • 4 dl okryddat brännvin
  • 1 dl vit sirap

Instruktioner

  • Skölj och kärna ur plommonen, och lägg dem i en rengjord glasburk. Häll över alkoholen.
  • Förslut burken och låt burken stå i 4-6 veckor, men glöm inte att skaka den då och då.
  • Sila blandningen till en glasskål och rör ner sirapen i vätskan. Häll upp på flaskor och förslut dem ordentligt.
  • Låt flaskorna stå mörkt i minst 4-6 veckor före servering.

Rulla till toppen