Svartvinbärslikör

Svarta vinbärsbusken kan nästan beskrivas som trädgårdens schweiziska armékniv tack vare sin mångsidighet, mycket för att både bladen och bären är lika trevliga att använda. Förr i tiden användes både bär och blad som medel mot gikt. Nu för tiden är det däremot vanligare att bären, som är mycket rika på C-vitamin, används till gelé, saft och sylt. Bladen används till både inläggningar och te. Svarta vinbär har även varit en populär krydda i brännvin, och det är nu som vi börjar närma oss det här receptet. I sydfrankrike använder man vinbär till Crème de cassis, och den här likören har en dragning åt det hållet.

Kombinationen av bär och blad gör faktiskt smaken så kraftfull att man först tror att man dricker outspädd svartvinbärssaft, tills man börjar bli varm av den.

Det går att använda många olika typer av alkohol till det här receptet, till exempel olika typer av vodka och brännvin. Anledningen till att jag har valt ett okryddat brännvin är att jag vill att ”mina” smaker ska stå för smaksättningen, utan att någon kryddning i alkoholen ska distrahera. Dessutom är smaken av svarta vinbär så pass stark att fler smaker bara skulle åstadkomma en väldigt spretig smakpalett, i stället för att låta bären klara sig själv.

Likör med en smak lika djup som den svart vinbärslila färgen.

Svartvinbärslikör

Måltid: Dryck
Kök: Sverige
Tillagningstid 12 minuter
Portioner 5 dl
Skriv ut receptet

Ingredienser

  • 10 st blad av svarta vinbärsbusken Gröna fräscha blad
  • 2 dl svarta vinbär
  • 5 dl okryddat brännvin
  • 1,5 dl vit sirap

Instruktioner

  • Skölj bladen och bären, och plocka bort eventuellt skräp som pinnar et cetera. Placera bladen i botten av en glasburk, häll bären över bladen och avsluta med att hälla över alkoholen.
  • Förslut burken och låt burken stå i 8 veckor, men glöm inte att skaka den då och då.
  • Sila blandningen till en glasskål och rör ner sirapen i vätskan. Häll upp på flaskor och förslut dem ordentligt.
  • Låt flaskorna stå mörkt i minst 4 veckor före servering.

Rulla till toppen