Bara för att man gör något med banan behöver det inte bli gult, vilket den här likören illustrerar alldeles utmärkt. Under den initiala beredningstiden tonar den över till en relativt bärnstensfärgad vätska och bananbitarna som ”simmar” i den får drag av något geléliknande brunaktigt, vilket i ärlighetens namn inte är det mest attraktiva som har skådats. Tro mig, smaken på den färdiga likören kompenserar dock detta till fullo.
I det här receptet använder jag dessutom inte vit sirap utan ljus sirap, främst för att förstärka den bärnstensliknande färgen den redan har. Resultatet bli en likör som man aldrig kan gissa att det är banan genom att titta på den, men smaka på den och det råder ingen tvekan om saken. Vaniljstången tillför inte speciellt mycket smak av vanilj, men ger en väldigt rund och mysig banansmak.
Det går att använda olika typer av alkohol, bland annat vodka och brännvin, för att göra likör. Anledningen till att jag har valt ett okryddat brännvin är att jag vill att ”mina” smaker ska stå för smaksättningen, utan att någon kryddning i alkoholen ska distrahera.
Bananlikör
Ingredienser
- 250 gr banan Skalad vikt
- 5 dl okryddat brännvin
- 0,5 vaniljstång
- 2 dl ljus sirap
Instruktioner
- Skala och skiva bananerna, och lägg bananbitarna i en rengjord glasburk och häll över alkoholen.
- Förslut burken och låt burken stå i 2-3 veckor, men glöm inte att skaka den då och då.
- Dela vaniljstången, öppna burken och lägg ner vaniljstången. Förslut burken igen låt den stå i ytterligare 2-3 veckor. Glöm inte att skaka den.
- Sila blandningen till en glasskål. Du kan eventuellt behöva sila mer än en gång för att få bort så mycket som möjligt av fruktköttet, som vi det här laget närmast liknar någon sorts trådig gel. Rör ner sirapen i vätskan.
- Plocka upp vaniljstången som användes vid beredningen, och stoppa ner den i flaskan där du tänker hälla upp likören. Om du tänkte använda fler än en flaska - dela vaniljstången och ha ner en bit i varje flaska. Häll sedan upp på flaskor och förslut ordentligt.
- Låt flaskorna stå mörkt i minst 4 veckor före servering.