Potatis- och purjolöksoppa är en klassiker vars ursprung har gått förlorad i historiens dimmor, men som säkerligen har funnits inom bondesamhället sedan strax efter Olaus Rudbeck tog hit potatisen från Europa och började odla den i sin botaniska trädgård i Uppsala, eller att Jonas Alströmer började odla den i större skala på sin gård Nolhaga utanför Alingsås. Vem vet, det kanske började så enkelt att någon försökte koka potatis men fick tag på en mjölig sort som kokade sönder, och ursäktade sig med att ”det är soppa.” Men det är förstår ren spekulation.
Servera gärna soppan tillsammans med ett grovt lantbröd eller rostat bröd beroende på vad du tycker är godast.
Om du vill kan du dessutom ta ut svängarna genom att byta ut persiljan mot rikligt med krasse, babyspenat, stekt bacon eller timjan.
Potatis- och purjolöksoppa
Utrustning
Ingredienser
- 300 gr potatis mjölig
- 100 gr purjolök
- 1 dl Oatly Fraiche
- 75 gr gul lök
- 5 dl vatten
- 1 st grönsaksbuljongtärning
- salt och svartpeppar
- persilja
- smör för stekning
Instruktioner
- Skala och grovhacka potatis, lök och purjolök.
- Ha ner smöret i en stekpanna och fräs potatis, purjolök och lök tills den gula löken har blivit blank. Det ska inte stekas, bara svettas.
- Blanda den frästa löken, purjolöken och potatisen med vatten, buljongtärning, Oatly Fraiche samt salt och pepper i soupmakern.
- Välj programmet för slät soppa.
- När soppan är färdig, häll upp i djupa tallrikar och dekorera med persiljan.