Honungskola med apelsin

Det behöver inte vara jul för att det ska vara gott med hemgjort godis. Prova att byta ut den ljusa sirapen mot honung till exempel. Har du tillgång till smaksatt honung kan du skapa väldigt spännande kolor. Våga låta fantasin leka!

En klassisk gräddkola, smaksatt med honung och apelsinzest.

Honungskola med apelsin

Måltid: Tillbehör
Kök: Sverige
Tillagningstid 40 minuter
Portioner 60 st
Skriv ut receptet

Ingredienser

  • 4 dl vispgrädde
  • 1 st apelsin enbart rivet skal
  • 50 g smör
  • 3 dl strösocker
  • 1,5 dl honung
  • 1 krm salt

Instruktioner

  • Tvätta av apelsinen och riv enbart det gula på skalet.
  • Värm upp grädden i en tjockbottnad kastrull. Ha sedan ner alla andra ingredienser i kastrullen låt blandningen koka under omrörning till kolasmetens temperatur är mellan 125 och 130 grader beroende på hur hård du vill ha kolan. Tänk på att kolan bränner vid lätt och att graderna stiger snabbt mot slutet.
  • Häll upp kolan i en liten form med bakplåtspapper, ca 15x25 centimeter för 60 kolor. Låt svalna i rumstemperatur.
  • Klipp eller skär kolan i önskad storlek och rulla in i smörpapper. Förvara i kylskåp.
Rulla till toppen