Rotmos

Rotmos, när säsongen är rätt, är en av de godaste mostyperna man kan få på sin tallrik. Åtminstone om det är gjort på säsongens finaste rotfrukter. En liten skvätt grönsaksfond kan lyfta moset om du haft otur med kålroten, ibland är de lite smaklösa och moset blir inte så smakrikt som man skulle önska. För det är kålroten som ska stå för det mesta av smaken, moroten ska bidra med lite sötma och potatisen med lite stärkelse så att moset blir fast och fint.

Om du skär rotsakerna i lika stora bitar lägger du i potatisen efter en stund, men vill du slippa det kan du skära morot och kålrot i mindre bitar och bara dela potatisen lite grovt. Då kan du lägga allt i samma kokvatten på en gång. Mängderna i receptet är ganska ungefärliga, ofta blir det ungefär 50% kålrot, 25% morot och 25% potatis även när jag hackar på gehör, det är faktiskt inte så supernoga. Bara det är mycket kålrot så löser sig resten! Servera med vegetariska biffar för en helvegetarisk maträtt, eller mer traditionellt med köttkorv, fläsklägg eller stekt falukorv.

Inte det blekrosa blasket som serverades i skolan utan ett rejält mos på säsongens härliga rotfrukter.

Rotmos

Måltid: Huvudrätt
Kök: Sverige
Tillagningstid 40 minuter
Portioner 4 portioner
Skriv ut receptet

Ingredienser

  • 800 g kålrot Skalad
  • 400 g morot skalad
  • 400 g potatis skalad
  • 0,5 dl matlagningsgrädde oatly imat
  • salt och peppar

Instruktioner

  • Skala alla rotfrukter och dela i bitar.
  • Koka upp vatten och lägg i kål- och morotsbitarna.
  • Låt koka ca 20 minuter. Lägg i potatisbitarna och låt alltsammans koka mjukt.
  • Häll av spadet, spara lite till mosningen, och mosa rotsakerna.
  • Späd med lite av kokspadet och häll ev i en liten skvätt matlagningsgrädde. Smaka av med salt och peppar.

Rulla till toppen