Rödvin förekommer inte så ofta här i hushållet, och om vi har det hemma beror det oftast på att jag behöver laga någon mat där det ingår vin. En klassisk rödvinssås måste göras på riktigt rödvin, jag har provat med matlagningsviner av olika sorter men det blir inte samma sak. Det blir inte lika gott. En gammal tumregel är att man ska inte använda ett rödvin i matlagningen som man inte skulle kunna tänka sig att dricka också. Det ställer ju till det för mig, eftersom jag inte är någon fantast av rödvin direkt.

En enkel, snabb och lättgjord sås. En av de fem grundsåserna i det franska köket.

Rödvinssås

Måltid: Tillbehör
Kök: Frankrike
Tillagningstid 10 minuter
Kalorier: 282kcal
Portioner 4 portioner
Skriv ut receptet

Ingredienser

  • 2 dl steksky
  • 1 dl rödvin
  • 2 msk tomatpuré
  • 2 dl fond utspädd enl anvisning
  • 1 msk smör
  • salt & svartpeppar

Instruktioner

  • Sila av stekskyn så att du inte har med eventuella köttbitar från stekningen.
  • Tillsätt vin, fond och tomatpuré. Låt sjuda en stund till önskad konsistens. Om du använder hemgjord fon behöver du inte reda av såsen, tillsätt lite arrowrot om du inte har tillgång till hemgjord fond.
  • Smaka av med salt och peppar, och blanka av såsen med lite smör.

Nutrition

Kalorier: 282kcal | Carbohydrates: 34g | Protein: 9g | Fat: 11g | Mättat fett: 4g | Fleromättat fett: 2g | Enkelomättat fett: 4g | Kolesterol: 17mg | Natrium: 778mg | Kalium: 235mg | Fiber: 0.3g | Socker: 8g | Vitamin A: 8% | Vitamin C: 3% | Kalcium: 10% | Järn: 5%