Den blev årets julklapp 1988 och det har legat något av ett löjets skimmer över bakmaskinen ända sedan dess, vilket faktiskt är ganska orättvist. Anledningen till att vi skaffade en var att vi älskar nybakat bröd, men det är faktiskt ganska stökigt och diskgenererande att åstadkomma en limpa eller två. Vanliga brödbak brukar dessutom resultera i fler bröd än vi hinner äta, och att kasta bröd är ju ett onödigt slöseri. Vi var dessutom övertygade om att brödmaskinstekniken avancerat långt sedan 1988, och valet föll på en Tefal Home Bread XXL.
På det stora hela visade det sig att vi resonerade rätt. Bakmaskinerna har blivit mer kompetenta och genomtänkta, mängden disk vi genererade var obefintlig och det är faktiskt inte svårare än att hälla ner alla ingredienser, välja det program man vill använda och sedan rulla tummarna tills brödet är färdigt och kan avnjutas när det fortfarande är så varmt att smöret smälter.
Nu är en bakmaskin inte helt utan irritationsmoment utöver att den är stor och inte speciellt snygg. När vi köpte bakmaskinen blev resultaten katastrofala, inte för att vi inte följde den medföljande receptboken till punkt och pricka utan just för att vi följde recepten noggrant. Efter några gångers testande och några tegelstensinfluerade limpor senare upptäckte vi att recepten var den indirekta orsaken till de miserabla resultaten – den främsta anledningen var i stället mjölet. Vårt svenska mjöl är nämligen av en så hög kvalitet att det krävs betydligt mer vatten än vad som kan stå angivet i recept som har översatts. Efter ännu mer experimenterande och receptknåpande började vi i stället komma fram till egna proportioner och recept som gav bra resultat och goda limpor.Man ska dessutom ha i åtanke att de två årliknande spadarna som sitter i botten visserligen gör ett utmärkt jobb med att knåda och blanda, men när du gräddar matbröd gräddas de fast i limpan och måste brottas ut med en metallkrok som medföljer maskinen, vilket resulterar i två rejäla hål i limpan. Inte speciellt snyggt, men det påverkar bara smörgåsens funktion och inte dess smak, så när resultatet är smörgås med hembakat matbröd är det ganska lätt att stå ut med ett par hål.
Fördelarna med en bakmaskin är dock både fler och större än nackdelarna. Det finns väldigt många olika typer av matbröd som baserar sig på olika mjöltyper, och skulle inte det räcka är det hur enkelt som helst att hitta på egna kryddblandningar med kummin, anis, eller varför inte stora mängder färsk dill för att göra nybakat dillbröd till kräftskivan. Sedan ska man inte glömma att en bakmaskin, som så många andra köksmaskiner, inbjuder till att tänka lite utanför ramarna. Den mest uppenbara tankebanan är att man häller ner alla ingredienser i byttan, trycker på ett par knappar, och efter ett tag har man en limpa. Det må i och för sig stämma, men det bakmaskinen gör är även att knåda, hålla rätt jästemperatur och grädda brödet. Bakmaskiner brukar innehålla olika program som kan användas på ett kreativt sätt.
Varför inte använda ett program som gör allt utom gräddar, och du får en utmärkt pizzadeg som är rejält knådad och har jäst lagom mycket? Med rätt proportioner går det att göra samma sak med en bulldeg, så att du slipper allt trassel med att knåda och jäsa flera gånger utan kan koncentrera dig på det roliga – att skapa bullarna.
Så ignorera det där med årets julklapp -88. En bakmaskin kan göra marmelader och kompotter, pizza- och bulldegar, sockerkakor och fruktkakor – så mycket mer än bara en tråkig limpa.