Med många olika grönsaker blir den här fylliga grytan både smakrik, nyttig och mättande. Den passar minst lika bra till kokt potatis som till ris, och den passar utmärkt i matlåda. Det är också därför det är så många portioner, åtminstone 6-8 stycken, eftersom det är lika bra att passa på när man ändå är i farten.

Rotsaksgryta
Tillagningstid 45 minuter
Portioner 8 port
Skriv ut receptet
Ingredienser
- 500 g sötpotatis skalad vikt
- 500 g kålrot skalad vikt
- 200 g stjälkselleri
- 350 g morot skalad vikt
- 100 g palsternacka
- 1 st gul lök
- 1 st zucchini
- 4 dl vatten
- 1 l Oatly Imat
- 2 msk olivolja
- 3 msk grönsaksfond
- 2 msk kinesisk soja
- 1 tsk spiskummin
- 1 tsk paprikapulver
- salt & svartpeppar
Instruktioner
- Skala och tärna sötpotatisen och kålroten. Ju mindre tärningar ju fortare blir de klara, men för små riskerar att bli enbart mos. Ungefär 1x1 cm tycker jag är lagom.
- Skala och dela palsternacka och morot. Skala och hacka löken och dela stjälksellerin och zucchini.
- Fräs sötpotatis och kålrot en liten stund i oljan. Tillsätt stjälkselleri och vatten. Låt vattnet i stort sett puttra bort på medelvärme.
- Lägg i resten av grönsakerna, fond, soja och kryddorna och rör om. Häll i matlagningsbasen, jag föredrar Oatly iMat. Låt alltihop koka upp och sjud på låg värme tills alla grönsaker är mjuka. Smaka av med salt och svartpeppar.
- Red av med majsmjöl till lagom konsistens och servera till ris eller kokt potatis.