Det här receptet är djupt inspirerat av det moderna persiska köket, även om jag har grönsakerna vid sidan av och har bytt den hela kycklingen till bröstkött som jag personligen föredrar i sådana här rätter. Det persiska köket har mycket gamla anor, över 2 000 år, och åtminstone tänker jag på rika smaker, fylliga dofter och klara färger. Saffran, koriander, ingefära, kummin, kanel, gurkmeja, muskot och kardemumma är kryddor som används flitigt, färska örter är också jättevanligt. I Iran ställer man fram all mat på en gång, och eftersom det skulle vara pinsamt om något tog slut så är det mycket mat som ställs fram! Man äter med ögonen också, och överdådet av mat bjuder in till fest. Alla grönsaker, frukt och färska örter gör maten färgstark och smakrik även om det persiska köket inte bjuder på de hetaste smakerna eller mest brännande upplevelserna. Om du inte vill servera örterna på en tallrik bredvid kan du klippa dem över kycklingen strax före servering. Persilja är mycket gott till den här kycklingen.
Saffranskyckling
Ingredienser
- 3 st kycklingbröst
- 2 st gula lökar stora
- 2 st vitlöksklyftor
- 25 g smör att steka i
- 1 tsk kummin
- 0,5 g saffran en hel påse
- 1 st lime saften enbart
- 1 st buljongtärning eller motsvarande mängd fond
- vatten så det täcker kycklingen
- salt och peppar
Instruktioner
- Dela bröstköttet i lagom bitar, ungefär 3 bitar per bröst, eller dela en hel kyckling i beståndsdelar. Klyfta löken i stora bitar och grovhacka vitlöken.
- Fräs lök, vitlök och kyckling tills löken är mjuk och kycklingen fått lite färg.
- Tillsätt saffran, kummin, limesaft, buljong eller fond samt vatten. Smaka av med salt och peppar. Låt sjuda i cirka 15-20 minuter, den längre tiden om du använder klubbor eller styckad hel kyckling.
- Servera med basmatiris, persilja och kokta grönsaker.