Innan jag får konservativa ostkakeälskare i håret som skriker sårande saker åt mig är det lika bra att jag poängterar att det här inte är en äkta ostkaka. Det är fusk att använda keso, och slutresultatet påverkas märkbart av att det inte är riktig ostmassa. Älskar man ostkaka känner man skillnaden. Samtidigt är skillnaden så liten att jag betvivlar att någon utom just fantasterna märker att det är något som inte är som vanligt. Det är med andra ord en alldeles utmärkt genväg om ostkakan i frysen är slut och gästerna kommer om lite över en timma. För visst måste det vara lite av ett hastighetsrekord att lyckas laga en hemmagjord ostkaka på lite över en timma?

Med lättvispad grädde och sylt är det här en perfekt avslutning på en måltid.

Snabb ostkaka

Måltid: Efterrätt
Kök: Sverige
Tillagningstid 1 timme 20 minuter
Portioner 4 portioner
Skriv ut receptet

Ingredienser

  • 500 g keso
  • 4 st ägg
  • 3 dl grädde
  • 70 g mandel hackad, cirka 1 dl
  • 2 st bittermandel hackad
  • 2 msk socker
  • 0,5 dl vetemjöl

Instruktioner

  • Hacka mandel och bittermandel fint. Sätt ugnen på 175°C.
  • Vispa ägg och socker. Vispa ner grädde, socker, mandel, bittermandel och mjöl. Vänd sist ner keson.
  • Häll upp smeten i en folieform eller smord ugnsfast form. Grädda ostkakan mitt i ugnen i 50-60 minuter, beroende på vilken ugn du har och hur mörk ostkaka du vill ha.
  • Servera lätt ljummen med grädde och jordgubbssylt.