Svarta vinbärsglass

Svarta vinbär har en väldigt karakteristisk smak, och den kommer väl till sin rätt i en somrig glass. Vinbären ger den dessutom en härlig färg som verkligen drar ögonen till sig. Servera gärna glassen dekorerad med några bär och ett fint blad från busken, eller citronmeliss om du är rädd för att gästerna kommer att äta upp precis allt på fatet. Inte för att vinbärsblad är giftiga, men citronmeliss är trots allt mer ätbar.

Mängden socker gör detta till en fruktig men ganska söt glass, men om du vet med dig att du har en väldigt syrlig form av svarta vinbär kan du ta lite extra socker i smeten.

Ett måste för den som gillar svarta vinbär.

Svarta vinbärsglass

Måltid: Efterrätt
Kök: Sverige
Tillagningstid 1 timme 20 minuter
Skriv ut receptet

Ingredienser

  • 2,5 dl grädde
  • 1,5 dl socker
  • 2,5 dl svarta vinbär rensade och sköljda
  • 3 st äggulor

Instruktioner

  • Blanda grädde, socker och svarta vinbär i en kastrull. Koka upp och låt sjuda lätt i fem minuter under omröring. Medan du rör kan du gärna mosa vinbären mot insidan av kastrullen.
  • Placera blandningen svalt och vänta tills den har svalnat till fingertemperatur.
  • Rör ner äggulorna i glassmeten. Observera att du absolut inte ska röra ner äggulorna i den sjudande smeten, detta får gulorna att koagulera och ger glassen både otrevlig konsistens och en bismak av ägg.
  • Häll ner blandningen i glassmaskinen och kör den 50-55 minuter.
Rulla till toppen