Teriyakilax

Gör extra mycket teriyakisås när du är i farten, den går utmärkt att stjälpa över i en burk med lock och ha i kylen. Supergod att pensla på grillspett eller använda som smaksättning i wok eller kall sås. Här använder jag såsen för att smaksätta lax, som givetvis också går att grilla om man hellre vill det.

Smakrik teriyaki, en blandning av sött och salt.

Teriyakilax

Måltid: Huvudrätt
Kök: Fusion
Tillagningstid 20 minuter
Portioner 4 portioner
Skriv ut receptet

Ingredienser

Teriyakisås

  • 3 msk japansk soja
  • 2 msk socker
  • 2 dl mirin
  • 4 bitar lax á 125g/st
  • 2 dl crème fraiche
  • 1 msk olivolja
  • 1 msk smör

Instruktioner

Teriyakisås

  • Först teriyakisåsen: Blanda mirin, socker och soja i en kastrull. Låt sjuda långsamt tills såsen ser ut att skumma lite. Ställ åt sidan.

Kall laxsås

  • Rör ner en matsked av teriyakisåsen per deciliter fraiche du använder. Låt stå kallt till serveringen.

Laxen

  • Hetta upp en stekpanna med lite olja och smör. Lägg laxen med skinnsidan ner och pensla de andra ytorna med teriyakisås. Upprepa penslingen några gånger under stekningen. Om du använder termometer vid stekningen kan det vara bra att veta att den är mediumstekt vid 48°C och väl genomstekt vid strax över 50°C, över 55°C skulle jag vilja påstå att den är överstekt. Använder du provnål ska den skiva sig enkelt när du petar på den.

Rulla till toppen