Tomatketchup med honung och anchochili

Ketchup behöver inte betyda tomatketchup, men i det här fallet gör det faktiskt det eftersom tomatplantorna i växthuset levererar mer än familjen ids med att äta nu och säsongen är långt ifrån slut. Det är då det kan vara gott att konservera godsakerna till vintern i form av olika sorters ketchup.

Med det här receptet har jag försökt efterlikna en ketchupsort vi köpte i en butik för länge sedan, men som vi inte hittat igen. Jag sparade burken för att kunna dofta på den, bäst före är fantastiskt på ketchup, och läsa innehållsförteckningen. Exakt samma blev det inte, men det blev väldigt bra ändå.

Tomatkechup med honung och anchochili

Måltid: Tillbehör
Kök: Sverige

Utrustning

  • stavmixer
Portioner 2 små sillburkar
Skriv ut receptet

Ingredienser

  • 300 g tomater
  • 6 st vitlöksklyftor
  • 2 msk honung
  • 5 msk balsamvinäger vit
  • 2 krm salt
  • 2 krm cayennepeppar
  • 1 tsk paprika, smoked
  • 3,5 tsk anchochili
  • 1 tsk lök
  • 1 msk tomatpuré

Instruktioner

  • Skölj och hacka tomaterna grovt. Skala och hacka lök och vitlöken.
  • Lägg allt utom tomatpuré i en kastrull och låt sjuda några minuter tills det börjar se lite simmigt ut och löken mjuknat.
  • Tillsätt tomatpurén och smaka av med lite salt. Låt sjuda fyra fem minuter till.
  • Ta av kastrullen från värmen, stäng av plattan och stavmixa blandningen noga. Om du inte skalat tomaterna, och det gör sällan jag, är det extra viktigt att du inte slarvar med mixningen.
  • Om du tycker att du behöver korrigera kryddningen kan du göra det nu. Beroende på tomater kanske du vill ha mer honung eller vinäger, allt utifrån hur syrliga tomater du har. Smaka av så du blir nöjd och ge ketchupen en liten stund på eftervärmen på plattan. Akta så du inte bränner ketchupen nu.
  • Häll upp den heta ketchupen på små burkar och ställ in i kylen. Den står sig längre än den brukar räcka, minst ett halvår men säkert längre.
Rulla till toppen