Dehydrator

En dehydrator är egentligen ett bokstavsrikt sätt att säga tork, för det är precis vad detta är – en manick för att torka saker. Frukt, kryddor, bär, det mesta innehåller vätska och en dehydrators uppgift är att driva ut den vätskan så att det som blir kvar på brickorna är torrt, hållbart och ofta skrynkligt. Nu kan man fråga sig varför det inte går lika bra med den vanliga varmluftsugnen? En dehydrator har dock flera praktiska fördelar. Torkning görs till exempel ofta på relativt låga temperaturer och under lång tid. Vår maskin, en Sedona Express från Tribest, har ett temperaturspann på 25–75 grader och en timer på ger en torktid på 1–99 timmar. Eftersom det inte är så ovanligt att den måste arbeta i ganska många timmar är jag glad Över att den är så pass tyst som den är. Allt som hörs är ett svagt brummande vilket gör att det inte är några problem att köra den nattetid. Det enda som man kan behöva tänka lite på är att den piper några gånger när den är färdig och stänger av sig, så du kan vilja tajma torkningen så att den inte är färdig mitt i natten.

Liten men stor

Den är faktiskt inte så stor som bilderna kan få en att tro.

När man tittar på bilderna kan maskinen framstå som en monstruöst stor konstruktion, men den är förhållandevis smidig med tanke på kapaciteten. Yttermåtten är 50 x 37 x 31 centimeter (djup x höjd x bredd) så den är relativt lättplacerad, och även om den inte kan kallas för snygg så tycker jag inte att den misspryder sin plats på något sätt. Kapaciteten är tack vare storleken smått imponerande, elva stycken brickor i rostfritt stål ger en torkyta på 0,9 kvadratmeter. Föreställ dig att placera ut Äppelskivor på näst intill en kvadratmeter så kan du föreställa dig hur mycket det är.
Jag skrev att den har plats för elva brickor, men jag tycker att det är genomtänkt av tillverkaren att de skickar med inte bara elva nätbrickor utan dessutom en droppbricka. I praktiken minskar det kapaciteten en aning eftersom du får byta ut en nätbricka mot droppbrickan, men det är en kompromiss som jag inte har något emot att göra för att slippa rengöra botten på maskinen om något skulle droppa.

Det ska erkännas att Sedona Express inte är den billigaste av manicker, men det märks på funktioner och hur de har tänkt. Fläkten på baksidan har ett tvättbart filter och är 170 millimeter i diameter. Alla som har pysslat med datorkylning vet att en stor fläkt kan flytta mycket luft även vid låga varvtal och lågt varvtal sänker ljudnivån.

Att styra processen är mycket enkel eftersom alla knapparna finns lättillgängliga ovanför glasdörren och är tydligt märka. En kort genomläsning i manualen om du vill slippa chansa, sedan kan du allt tekniskt du behöver veta.

Temperaturer

Torkade äpplen känner säkert de flesta till, men att torkade päron kunde vara så underbart goda kom som en överraskning.

En annan detalj som platsar i kategorin saker som vi vill ska låta skrämmande högteknologiska är att Sedona Express har ”Two-Stage Sequential Temperature Timer” eller TST. Vad i hela friden är detta? Det är egentligen inte något mer avancerat Än ett sätt att korta torktiderna genom att starta torkningen på exempelvis 75 grader för att snabbt få bort mycket vätska, för att efter en bestämd tid sänka till exempelvis 45 grader och slutföra processen. Det är en väldigt praktisk funktion eftersom en del vätskerika livsmedel kan börja jäsa om den initiala avdunstningen är för långsam.

Jag har tagit upp att den har en maxtemperatur på 75 grader vilket faktiskt är viktigare Än vad man kanske först tänker på. Du har kanske hört talas om jerky, en form av torkat kött som brukar vara uppskattad av vandrare och i cowboyfilmer. Det går utmärkt att göra jerky i den här dehydratorn. Enkelt uttryckt dör Ehec-bakterier vid 70°C, salmonella vid 70°C och trikiner vid 65°C (enligt svensktkött). Du kan med andra ord göra jerky utan att först tillaga köttet för att ta död på bakterierna.

Missnöjd?

Chokladmynta och andra bladkryddor, då kan du torka en hel ugn på 4-5 timmar.

Finns det ingenting som jag är missnöjd med? Egentligen inte, bara en del detaljer som jag inte är helt nöjd med. Det finns inbyggd LED-belysning vilket låter bra, men det är en enda belysningspunkt som är placerad ”i taket” precis bakom luckan vilket i praktiken betyder att den knappt lyser upp ett dugg ett par nätbrickor ner. Lyckligtvis känns belysningen i sig överflödig så det gör inte något att den inte är speciellt effektiv.

Rulla till toppen