Blomkål är otroligt nyttigt, kålväxter har används som läkemedel mot alla möjliga krämpor i ett par tusen år. Just blomkålen anses minska risken för prostatacancer, lungcancer och grå starr, förutom att den innehåller stora mängder c-vitamin. Om du hittar blomkål i andra färger än vit kan du göra färgglatt mos med höga halter av betakaroten och andra nyttigheter. De färgglada sorterna är gamla arter som funnits länge, de är inte färgade eller genmanipulerade på annat vis än att de odlats i några hundra år, bland annat utanför Trelleborg i Skåne.

Smaksätt det gärna med lite parmesan, zest från citron eller bladkryddor.

Blomkålsmos

Måltid: Huvudrätt
Kök: Sverige
Tillagningstid 20 minuter
Portioner 4 portioner
Skriv ut receptet

Ingredienser

  • 3 st blomkålshuvuden cirka 800g st inklusive stock och blad
  • 75 g smör
  • 1 st äggula
  • 0,5 dl grädde
  • zest från citron, parmesan eller bladkryddor efter tycke och smak

Instruktioner

  • Skär bort stocken och bladen. Koka buketterna i lättsaltat vatten. Låt dem inte koka för länge, moset blir vattnigt om blomkålen blir överkokad. Häll av noga, du vill inte ha en massa överblivet vatten i din blomkål.
  • Mosa blomkålen med smör, grädde, äggula och smaksättning, antingen med en mosstamp, matberedare eller med stavmixer. Smaka av under tiden.
  • Servera till t ex rödbetsbiffar för en helvegetarisk rätt.