Frossa i glass

Det är få saker som säger sommar lika mycket som en stor glass, och det är få som tackar nej till en portion även om favoritsmakerna kan vara lite olika från vanlig vaniljglass till intrikata efterrätter med frukt, bär, kex och såser.

Glassens historia är dock lite diffus, delvis för att det kan vara svårt att definiera vad som är glass. Det vi ofta tänker på som glass nu för tiden, vilken består av socker, äggula och mjölk eller grädde, började ta form under slutet av 1500- och början av 1600-talet när man kom på hur man kyler ner saker till -15 grader och ännu lägre med is eller snö och grovt salt.

Mänskligheten har dock haft för vana att äta upp vinterlandskapen betydligt längre än så. Redan 400 fvt avnjöt Alexander den store en blandning av honung, fruktsaft och mjölk som blandats med snö, både gamla kinesiska och persiska skrifter berättar om snö som smaksatts med frukt, saffran och honung.

För enkelhetens skull har vi frångått den delen av glasstillverkningen som inkluderade att skicka upp slavar på bergen för att bära ner isblock och snö, när vi gör glass använder vi en glassmaskin med inbyggd kompressor som tar hand om kylan. Det går givetvis att använda recepten med glassmaskiner som har förfrysta bunkar eller vanliga bunkar och röra om själv med jämna mellanrum i frysen, det är bara en arbetsteknisk skillnad.

Aroniaglass

Aroniaglass

Den här glassen smaksätter vi med vår egengjorda aroniasaft, fast den är så koncentrerad att den nästan liknar koncentrat istället. Saften gör vi så koncentrerad som möjligt och lite mindre…

Blåbärsglass

Blåbärsglass

Den här glassen är lätt att göra, och det enda den kräver är lite tid i frysen när du vispat klart. Beroende på vilka skålar du använder och vilken frys…

Nougatglass

Nougatglass

Det här är en smaksättning som delar befolkningen i två. De som älskar nougat och de som kräks tyst i munnen av det. Tar man hela förpackningen nougat som vi…

Kanelglass

Kanelglass

Att göra glass är inte svårt om man har en glassmaskin. Även om den inte är billig, det behöver vara en modell med inbyggd kylning, så är den värd varenda…

Mangogräddglass

Mangogräddglass

Detta är en snabb och smidig fuskglass som är lätt och snabb att göra. Den är äggfri för den som inte tål det, jag har ännu inte lyckats få den…

Rabarberparfait

Rabarberparfait

Jag smyckade med jordgubbsmeliss och flädergranité (2 dl konc flädersaft, 1 dl vatten, 1 msk färskpressad citronjuice som blandas och djupfryses minst 8 timmar innan man krafsar loss smul att smycka med) men flädergranitén hade…

Bananglass

Bananglass

Banan är en glassmak som visserligen står stadigt på egna ben, men för att verkligen skina är det trevligt om den söta milda banansmaken kompletteras med exempelvis mörk choklad eller bär.…

Honungsglass

Honungsglass

Om man har förmånen att ha en egen glassmaskin kan man göra egen lyxglass lite när man vill, och honungsglass hör definitivt till kategorin lyxglass. Honung ger en fylligare och…

Rabarberdröm

Rabarberdröm

Om du är på jakt efter en överdos med rabarber, då är det här efterrätten för dig – rabarberglass med rabarbersås. Här har jag valt att ge rabarberna två sorters…

Jordgubbsglass med lime

Jordgubbsglass med lime

I grunden samma recept som citronglassen, fast smaksättningen står färska jordgubbar och lime för. Välj ut de allra finaste till garneringen och låt de som mjuknat lite men bara är fula,…

Kaffeglass

Kaffeglass

Den enda smaken i det här receptet är kaffe, det är det å andra sidan desto mer av. Tanken är att kaffeglassen ska serveras i måttliga mängder till andra efterrätter…

Yoghurtjordgubbsglass

Yoghurtjordgubbsglass

Den här glassen innehåller i stort sett ingenting som inte frukosttallriken redan innehåller, det vill säga yoghurt och frukt, så även vår minsta konnässör kunde njuta av glass i värmen.…

Rulla till toppen