Den enda smaksättningen här, förutom grädden, är jordgubbar. Vänder du ner kompotten försiktigt i glassen kan du få marmorerad glass, och om du kokat kompotten så du fortfarande har hela bär kommer du att hitta hela jordgubbar i glassen. Inte illa, eller hur?
Nej, äggulorna ska inte kokas eller behandlas på något annat sätt. Välj ägg med omsorg.
Jordgubbsparfait
Tillagningstid 8 timmar 30 minuter
Portioner 1.5 liter
Skriv ut receptet
Ingredienser
- 700 g jordgubbar snoppade, rensade och delade
- 4 dl strösocker
- 2 msk potatismjöl
- 6 st äggulor
- 6 dl vispgrädde
Instruktioner
- Snoppa och dela jordgubbarna.
- Mät upp jordgubbar och hälften av sockret i en kastrull. Låt stå och safta sig 10-15 minuter.
- Mät upp och rör ut potatismjölet i lite vatten.
- Låt koka på medelhög värme ca 15 minuter. Rör om då och då.
- Häll i potatismjölsblandningen under omrörning.
- Ta av kastrullen från värmen när första bubblan visar sig. Låt svalna.
- Klä insidan av en avlång form, ca 1 1⁄2 liter, med plastfolie.
- Vispa äggulorna med resten av sockret fluffigt med elvisp. Vispa grädden fast.
- Vänd försiktigt ner kompotten i äggsmeten. Rör sedan ner grädden.
- Häll smeten i formen och täck med plastfolie. Låt stå i frysen minst 8 timmar.