Jag smyckade med jordgubbsmeliss och flädergranité (2 dl konc flädersaft, 1 dl vatten, 1 msk färskpressad citronjuice som blandas och djupfryses minst 8 timmar innan man krafsar loss smul att smycka med) men flädergranitén hade jag kunnat vara utan för den är väldigt syrlig, och jag tycker inte om surt. Så den får inget eget recept, för den gör jag nog inte om. Men andra som smakade tyckte om det, så jag utelämnar den inte helt.
Nej, äggulorna ska inte kokas eller behandlas på något annat sätt. Välj ägg med omsorg.
Rabarberparfait
Tillagningstid 8 timmar 30 minuter
Portioner 1.5 liter
Skriv ut receptet
Ingredienser
- 400 g rabarber
- 1 st vaniljstång
- 4 dl strösocker
- 1 msk citronjuice färskpressad
- 6 st äggulor
- 6 dl vispgrädde
Instruktioner
- Ansa och skär rabarbern i cm-stora bitar.
- Skär ett snitt i vaniljstången på längden. Skrapa ut fröna.
- Lägg rabarber, vaniljstång, frön och hälften av sockret i en kastrull. Låt koka på medelhög värme till en fast kompott, ca 15 minuter. Rör om då och då.
- Ta av kastrullen från värmen när rabarberkompotten tjocknat och lyft upp vaniljstången. Tillsätt citronjuicen. Låt svalna.
- Klä insidan av en avlång form, ca 1 1⁄2 liter, med plastfolie.
- Vispa äggulorna med resten av sockret fluffigt med elvisp. Vispa grädden fast.
- Vänd försiktigt ner kompotten i äggsmeten. Rör sedan ner grädden.
- Häll smeten i formen och täck med plastfolie. Låt stå i frysen minst 8 timmar.