Linssoppa är lätt att variera och både gott och nyttigt. Krossade tomater och finriven morot ger soppan en matigare struktur, krydda gärna extra med paprika och basilika.

Linssoppa med morot
Tillagningstid 30 minuter
Calories: 306kcal
Portioner 4 portioner
Skriv ut receptet
Ingredienser
- 1 l vatten
- 500 g krossade tomater
- 2 dl röda linser torkade
- 150 g morot finriven
- 2 msk olivolja
- 2 st buljongtärningar
- 2 tsk paprikapulver
- 1 msk basilika torkad
- 1 tsk balsamvinäger
- 1 tsk timjan torkad
- 1 klyfta vitlök
- salt och svartpeppar
Instruktioner
- Koka de röda linserna cirka 5 minuter i vattnet, längre tid om du använder andra linser än röda. Skala och riv moroten fint.
- Tillsätt de krossade tomaterna, buljongtärningarna, moroten balsamvinägern och alla kryddorna. Smaka av med lite salt och svartpeppar. Linserna ska vid det här laget redan börja mjukna om du använder de röda.
- Låt sjuda i 10-15 minuter till beroende på hur tjock du vill ha din soppa.
- Toppa eventuellt med något du tycker om, t ex knaperstekt bacon, korvslantar, örtkryddor, mozzarella eller gräddfil och servera med ett gott bröd vid sidan.
Nutrition
Kalorier: 306kcal | Carbohydrates: 42g | Protein: 16g | Fat: 9g | Mättat fett: 1g | Fleromättat fett: 1g | Enkelomättat fett: 5g | Natrium: 1080mg | Kalium: 633mg | Fiber: 10g | Socker: 7g | Vitamin A: 7150IU | Vitamin C: 27.2mg | Kalcium: 120mg | Järn: 5.8mg