Till såsen valde vi ett fruktigt vin från Frankrike, och med ”vi” menar jag förstås personalen på Systembolaget som fick komma med förslag baserat på vad jag skulle ha såsen till. I det här fallet en stekt vit tonfisk, gröna ärtor och kokt potatis i all enkelhet. Men ju enklare smakerna ska vara ju svårare blir det att balansera och göra det gott, och då blir såsen ännu viktigare. Som tur var fungerade det alldeles utmärkt den här gången! Vinet heter Joile Fleur och återfinns i Systembolagets ordinarie sortiment.

Vitvinssås
Tillagningstid 30 minuter
Kalorier: 430kcal
Portioner 4 portioner
Skriv ut receptet
Ingredienser
- 2 st schalottenlök
- 50 g smör
- 2 msk mjöl
- 2 dl vitt vin
- 4 msk fiskfond eller motsvarande mängd fiskbuljongtärning i vatten
- 3 dl grädde
- salt och peppar
Instruktioner
- Fräs den hackade schalottenlöken i smöret. När den mjuknat rör du ner mjölet, späder med vinet, fonden och grädden.
- Låt den sjuda i ungefär en kvart, tills den börjar se lite tjock ut. Rör om då och då.
- Smaka av med salt och peppar. Blanka av den med en klick smör före servering.
Nutrition
Kalorier: 430kcal | Carbohydrates: 8g | Protein: 5g | Fat: 39g | Mättat fett: 24g | Fleromättat fett: 2g | Enkelomättat fett: 11g | Kolesterol: 131mg | Natrium: 383mg | Kalium: 273mg | Fiber: 0.2g | Socker: 1g | Vitamin A: 300IU | Vitamin C: 1.7mg | Kalcium: 60mg | Järn: 0.4mg