Egentligen är jag osäker på vad den här rätten bör kallas, eftersom jag tagit bort så mycket och ändrat grundreceptet till oigenkännlighet. Men principen är den samma, att varva en smakrik sås med pastaplattor och täcka med något gott och gratinera i ugnen. Svartpepparn ger bra kick i såsen, men vill du inte ha stark smak kan du halvera mängden svartpeppar.

Den vegetariska lasagnen är full av smak från fräscha grönsaker och kryddor.

Vegetarisk lasagne

Måltid: Huvudrätt
Kök: Fusion
Tillagningstid 1 timme 15 minuter
Kalorier: 508kcal
Portioner 4 port
Skriv ut receptet

Ingredienser

  • 160 g ost riven
  • 100 g gul lök 1 medelstor
  • 70 g purjolök ca 1 dm
  • 260 g morot riven
  • 270 g tomat färska, grovt hackad
  • 400 g krossade tomater 1 burk
  • 5 dl vatten
  • 2 dl linser röda eller gula
  • 1 msk fond grönsaksfond
  • 2,5 tsk spiskummin
  • 3,5 tsk vitlök torkad
  • 4 tsk paprikapulver
  • 4 tsk svartpeppar grovmalen
  • 2 msk rapsolja
  • 9 st pastaplattor fullkorn

Instruktioner

  • Grovhacka de färska tomaterna. Hacka purjo och gul lök. Fräs lök och tomater i en skvätt rapsolja på medelhög värme. Häll på morötterna och fräs dem till de börjar släppa vätska.
  • Häll på de krossade tomaterna, fonden och kryddorna. Sänk värmen något och häll på vattnet och linserna. Låt sjuda i ungefär 20 minuter, eller tills linserna är klara och röran börjat få lagom fast konsistens. Sätt ugnen på 200 grader.
  • Varva plattor och sås i en ugnsfast form. Strö över rikligt med ost, jag föredrar gratängost som ger en krispig yta. Det är i detta läge du häller på såsen om du vill ha béchamelsås, något jag absolut inte tycker om.
  • Gratinera i ugn i 30-40 minuter eller tills pastaplattorna är helt mjuka.

Nutrition

Kalorier: 508kcal | Carbohydrates: 65g | Protein: 26g | Fat: 17g | Mättat fett: 7g | Fleromättat fett: 2g | Enkelomättat fett: 6g | Kolesterol: 33mg | Natrium: 616mg | Kalium: 573mg | Fiber: 19g | Socker: 13g | Vitamin A: 252% | Vitamin C: 50% | Kalcium: 39% | Järn: 39%