En Airfryer är inte en Actifry, har jag fått lära mig. Actifry är Telfals patenterade teknik, Airfryer är ett samlingsnamn på flera olika produkter som gör samma sak; hettar upp luft och roterar den mycket fort runt maten så att den tillagas med mindre olja. Vi skaffade, efter moget övervägande, en Philips HD9867/90 Airfryer XXL Premium som mäter 31,5 cm (H) x 32,1 cm (B) x 43,3 cm (D) och väger 7,99 kg. Det är en koloss att få plats med i köket men det går att klämma in den.

Den väsnas en del, men faktiskt inte lika mycket som vår Actifry. När den är klar piper den hörbart, till skillnad från vissa av våra redskap som väljer att pipa lite för sig själva. Den låter lite designad, den piper inte gällt eller skrälligt utan som om den är medveten om att den är dyr, för det är den. Alla löstagbara delar är nonstick och diskmaskinssäkra.

Premiummodellen har en varmhållningsfunktion som kan hålla maten var i upp till 30 minuter, vilket verkligen behövs i början när man försöker lära sig tajma ihop saker. Den är snabb, mycket snabbare än jag räknade med, på att göra saker färdiga. Ok, ja det står i manualen att den är snabb men vem läser den innan man börjat testa maskinen?

Philips HD9867/90 Airfryer XXL Premium

Den är stor och tung, vilket gör den svår att flytta och placera men också stabil och stadig när den väl jobbar. Den blir inte varm utanpå. Strömsladden är ganska kort däremot, den hade gärna fått vara några decimeter längre.

Korgen har en kapacitet på 1.4 kg vilket räcker gott för de allra flera äventyr man vill ge sig ut på. Inte ens vid första användningen luktade den speciellt mycket, men filtret behöver sannolikt rengöras regelbundet om man att det ska fortsätta så. Återigen, jag kanske borde läsa manualen?

Maskinen är så pass enkel att hantera att det enda man egentligen behöver är lite fantasi och äventyrslusta, resten listar man ut medan man håller på. Den har få knappar som är ganska självförklarande, den är helt enkelt gjord för att vara enkel att använda och förstå. Man behöver inte vara ett tekniskt geni för att lista ut hur apparaten fungerar.

Den lite större modellen kan även grilla, rosta och baka, och det är till den de flesta förhoppningsvis roliga tillbehör finns. Vi kommer att testa dem och skriva om dem i den här artikeln i takt med att vi skaffar dem.