Fruktig men mild syra från apelsin, sötma från honung och sting från chili ger laxen en oväntad men väldigt angenäm twist. Om du gör mer av marinaden än du behöver går det utmärkt att använda några matskedar i yoghurt för att få en matchande kall sås. Använder du färsk ingefära kan du behöva ta lite mindre än vad som står i receptet, prova dig fram!
Apelsinlax
Tillagningstid 30 minuter
Portioner 2 portioner
Skriv ut receptet
Ingredienser
Marinad
- 1 st apelsin saft och skal
- 1 dl honung
- 1 tsk sambal oelek
- 1 tsk ingefära
Lax
- 600 g lax med skinn
- salt & svartpeppar
Instruktioner
- Sätt ugnen på 225°C. Borsta apelsinen i ljummet vatten innan du river skalet av den. Blanda ingredienserna till marinaden i en skål.
- Smörj en ugnsfast form och lägg i laxen, antingen hela biten eller delar i mindre portionsbitar. Formen ska inte vara mycket större än att laxen får plats.
- Skeda över ungefär 4-5 matskedar av marinaden så att hela laxen får smak av chili och apelsinskal.
- Låt stå i ugnen i cirka 20 minuter, tills den är klar. Peta med provsticka om du är osäker.