Kokossemla

Kokos i degen ger en aningen fastare bulle som smakar lätt av kokos och är betydligt saftigare än en vanlig bulle. Pensla bullen med äggula först efter att du gräddat dem för att behålla saftigheten, enbart gulan ger dessutom en vacker färg åt bullen.

Kokos i bullen ger en trevlig nyans på själva bullen.

Semla

Måltid: Fikabröd
Kök: Sverige
Tillagningstid 2 timmar
Portioner 20 st
Skriv ut receptet

Ingredienser

  • 150 g smör
  • 5 dl kokosmjölk
  • 50 g jäst
  • 1 dl kokosflingor
  • 1 dl strösocker
  • 2 msk kardemumma stött
  • 0,5 tsk salt
  • 800 g vetemjöl ~14dl
  • 1 st äggula

Instruktioner

  • Smält smöret. Tillsätt mjölet och värm blandningen till 37 grader, inte varmare än 40. Använd digital termometer om du är osäker, för kall eller varm degvätska göt att jästen jäser dåligt.
  • Smula ner jästen i en bunke och rör tills jästen löst sig. Tillsätt socker, kokosflingor, salt och nästan allt vetemjöl, spara lite till utbakningen.
  • Arbeta ihop till en deg och knåda den ca 5 min i köksassistent eller 10 min för hand. Låt degen jäsa övertäckt i cirka 40 minuter till sin dubbla storlek. Degen vill ha ett varmt och ombonat kök utan kalldrag.
  • Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och dela i 20 bitar. Runddriv bullarna på mjölat bakbord och lägg på bakplåtspapper. Låt jäsa övertäckta ca 30 minuter. Sätt ugnen på 225 grader.
  • Grädda bullarna mitt i ugnen ca 10 minuter tills de har blivit gyllenbruna. Pensla med äggula och låt kallna på galler.
  • Skär ut locket, och gröp ur lite av bullens innanmäte när den svalnat. Blanda med mandelmassa och en liten skvätt ovispad grädde, mosa med gaffel tills det blivit en lagom fast smet. Lägg smeten i hålet i bullen och täck med grädde. Använd en tesil med florsocker för att pudra över florsockret, knacka lätt på tesilen så strös ett fint lager florsocker ut över bullen.
Rulla till toppen