Apelsinen är ingen naturligt förekommande frukt, utan en korsning mellan andra citrusfrukter och oftast ympas fruktbärande grenar på en annan stam för att få exakt den frukt som önskas. Brasilien står för 24% av världens produktion av apelsiner, tätt följd av Indien och på tredje plats Kina, där den odlats åtminstone sedan 2 500 före vår tideräkning. Den söta apelsinen hittade inte till Europa förrän på 1600-talet, andra citrusfrukter av bittrare eller surare art förekom långt tidigare. De rikaste odlade egna fruktträd i orangerier, en lyx av som inte alla hade råd med.

Engelska sjöfarare kallades för ”limeys” på 1850-talet då flottan blandade limesaft i besättningens grogg. På den tiden var det vanligt med skörbjugg om besättningarna inte fick tillräckligt med C-vitamin och enklaste sättet att få i besättningen det var att blanda ner det i spriten. Hellre än att importera dyra apelsiner från Europa skaffade man lime från de egna kolonierna. Orden ”lime” och ”orange” användes båda två för att beskriva citrusfrukt och man gjorde ingen åtskillnad på frukterna som idag. Det man heller inte visste var att lime inte innehåller tillräckligt med C-vitamin för att motverka sjukdomen.

Idag är apelsin en mycket vanlig frukt som går att få tag på nästan året runt.

Lika goda dagen efter som nybakade!

Apelsinmuffins

Måltid: Fikabröd
Kök: Sverige
Tillagningstid 30 minuter
Portioner 12 st
Skriv ut receptet

Ingredienser

  • 3 st ägg
  • 2,5 dl strösocker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 100 g smör
  • 0,5 dl mjölk
  • 3,5 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 st apelsin skal och saft

Instruktioner

  • Sätt ugnen på 200 grader. Vispa ägg, socker och vaniljsocker. Smält smör och häll ner mjölken.
  • Rör ner mjölk och smörblandningen i äggsmeten.
  • Blanda i mjöl och bakpulver.
  • Tillsätt cirka 2 msk apelsinsaft samt skal. Blanda igen.
  • Fördela smeten i muffinsformar som du gärna kan placera i en muffinsplåt. Fyll formarna till ca 3/4 med smet.
  • Grädda i mitten av ugnen ca 15 minuter, känn med sticka så de är klara.