Citrusmarmelad

Marmelad kommer ursprungligen från Portugal och det portugisiska namnet på frukten kvitten, marmelo, och vilken man gjorde sylt, marmelada. Detta var i slutet av 1400-talet och marmeladen var ganska söt och smaksatt med bland annat muskot och rosenvatten. Enligt tullböcker dök den första marmeladen upp i Sverige i mitten av 1500-talet. Det var dock först i slutet av 1700-talet i Skottland som den lite mer moderna marmeladen började ta form då man började konservera apelsiner som ansågs vara för sura för att äta. Dessa konserverades med skal och allt, även om skalet först strimlades. Den marmelad som är så fast att den kan formas till exempel kuber och kulor, vilka brukar strös med socker eller florsocker, härstammar ursprungligen från Ryssland.

Här handlar det dock en vanlig marmelad, men i stället för att använda enbart apelsiner innehåller den både apelsin, citron och lime för att ge en lite mer nyanserad citrussmak.

Marmelad med apelsin, citron och lime för att ge en frisk och aningen syrlig smak.

Citrusmarmelad

Måltid: Tillbehör
Kök: Portugal
Tillagningstid 1 timme 30 minuter
Portioner 1 liter
Skriv ut receptet

Ingredienser

  • 550 g apelsin
  • 100 g citron
  • 100 g lime
  • 550 g strösocker
  • 2 tsk pektin Röd påse, för gelé och marmelad

Instruktioner

  • Riv skalet av en apelsin och en lime fint.
  • Skala alla citrusfrukter och avvita dem (se nedan).
  • Grovhacka apelsinköttet och ha ner i bakmaskinens behållare, och försök få med så mycket av fruktsaften som möjligt.
  • Finhacka lime- och citronköttet. Var väldigt noga så att det inte slinker med några kärnor. Ha ner fruktköttet i bakmaskinens behållare, och försök få med så mycket av fruktsaften som möjligt.
  • Häll på strösocker, det riva fruktskalet och pektinet.
  • Välj meny 11 på bakmaskinen och tryck på start. Om du har en bakmaskin av en annan modell än Tefal Home Bread XXL väljer du tillagningsalterantivet för sylt.
  • När marmeladen är färdig, häll över den i väl rengjorda burkar medan den fortfarande är het och förslut burkarna.

Anteckning

Termen "avvitad" som jag använder i receptet syftar på att få bort så mycket som möjligt av det vita som finns på insidan av skalet och på utsidan av fruktköttet och kan ge en otrevlig besk smak. Det enklaste sättet är att använda en vass kniv och skära bort de vita delarna så att man får så rent fruktkött som möjligt. Man förlorar visserligen en del fruktkött på att skära, men det är både effektivare och snabbare än att försöka peta bort allt för hand.

Rulla till toppen