Marmelad kommer ursprungligen från Portugal och det portugisiska namnet på frukten kvitten, marmelo, och vilken man gjorde sylt, marmelada. Detta var i slutet av 1400-talet och marmeladen var ganska söt och smaksatt med bland annat muskot och rosenvatten. Enligt tullböcker dök den första marmeladen upp i Sverige i mitten av 1500-talet. Det var dock först i slutet av 1700-talet i Skottland som den lite mer moderna marmeladen började ta form då man började konservera apelsiner som ansågs vara för sura för att äta. Dessa konserverades med skal och allt, även om skalet först strimlades. Den marmelad som är så fast att den kan formas till exempel kuber och kulor, vilka brukar strös med socker eller florsocker, härstammar ursprungligen från Ryssland.
Här handlar det dock en vanlig marmelad, men i stället för att använda enbart apelsiner innehåller den både apelsin, citron och lime för att ge en lite mer nyanserad citrussmak.
Citrusmarmelad
Ingredienser
- 550 g apelsin
- 100 g citron
- 100 g lime
- 550 g strösocker
- 2 tsk pektin Röd påse, för gelé och marmelad
Instruktioner
- Riv skalet av en apelsin och en lime fint.
- Skala alla citrusfrukter och avvita dem (se nedan).
- Grovhacka apelsinköttet och ha ner i bakmaskinens behållare, och försök få med så mycket av fruktsaften som möjligt.
- Finhacka lime- och citronköttet. Var väldigt noga så att det inte slinker med några kärnor. Ha ner fruktköttet i bakmaskinens behållare, och försök få med så mycket av fruktsaften som möjligt.
- Häll på strösocker, det riva fruktskalet och pektinet.
- Välj meny 11 på bakmaskinen och tryck på start. Om du har en bakmaskin av en annan modell än Tefal Home Bread XXL väljer du tillagningsalterantivet för sylt.
- När marmeladen är färdig, häll över den i väl rengjorda burkar medan den fortfarande är het och förslut burkarna.