Äppelchips

Äppelchips är egentligen något så enkelt som torkade tunna äppelskivor. Extremt enkelt, och lika gott som enkelt. Som recept betraktat är detta med andra ord knappast det mest avancerade du kan föreställa sig, men efter själva receptet tänker jag komma med tips som ger äppelchipsen en helt ny dimension. Egentligen är benämningen chips lite missvisande eftersom det här egentligen bara handlar om den urgamla konserveringsmetoden att torka livsmedel, inte att fritera.

appelsvarvEn viktig detalj är att äppelskivorna måste vara tunna, oavsett om du väljer att skära för hand eller använda en mandolin. När vi gör äppelchips använder vi en gammal så kallad äppelsvarv som jag hittade i en second hand-affär. Jag köpte den i ärlighetens namn mest på skoj, men när vi skulle testa att göra äppelchips upptäckte jag att den är smått genialisk. Tryck fast ett äpple, snurra på veven, och några sekunder har du ett äpple som är urkärnat, skalat och dessutom skuret i tunna skivor. Hur enkelt och smidigt som helst.

Men oavsett vilken metod du väljer – se till att skivorna blir tunna. Dessutom är detta enbart äpplen utan några tillsatser eller skumheter, så det går knappast att hitta något som är nyttigare.

Äppelchips - krispiga eller sega, det avgör du.

Äppelchips

Måltid: Tillbehör
Kök: Sverige
Tillagningstid 10 timmar
Skriv ut receptet

Ingredienser

  • äpplen

Instruktioner

  • Skölj äpplena, dela dem på mitten och kärna ur dem. Du kan skala dem först men det är frivilligt, det går att ha skalet kvar men det kan bli aningen segt.
  • Lägg ett smörpapper på en ugnsplåt. Skär äpplen i tunna skivor och lägg skivorna på smörpappret.
  • Sätt ugnen på 50 grader och sätt in plåten (det går att köra två plåtar samtidigt). Det är viktigt att sätta en hoprullad handduk i luckan så att det blir en glipa på några centimeter - äpplena ska torkas, inte tillagas.
  • Låt äppelskivorna vara i ugnen 6-9 timmar beroende på hur torra och krispiga du vill ha dem.
  • Ta ut plåtarna, och äppelchipsen är färdiga.

Anteckning

kryddade_appelchipsMer än bara äppelsmak

Om du tröttnar på den intensiva smaken av äpple är det väldigt enkelt att göra äppelchipsen mångsidigare. När du har lagt upp äppelbitarna på plåten, innan du skickar in plåtarna i ugnen, plocka fram kryddor och pudra äppelbitarna. När de torkar kommer kryddorna att fastna, och vilka smaker du väljer är helt upp till dig. På bilden är chipsen högst upp smaksatta med kanel, nere till vänster med mald kardemumma, och nere till höger med malda nejlikor. De sistnämnda passar helt strålande som julgodis.

Rulla till toppen