Äppellikör

Det finns många goda drycker man kan göra med äpplen, så när träden dignar med frukt är det lika bra att passa på att göra en riktigt fruktig likör som komplement till allt äppelmos och äppelchips. Här har vi dessutom tagit med kanel, helt enkelt för att äpple och kanel passar så bra ihop och ger en extra smaknyans i den färdiga likören.

Det går att använda många olika typer av alkohol för den här typen av likör, till exempel olika typer av vodka och brännvin. Anledningen till att jag har valt ett okryddat brännvin är att jag vill att ”mina” smaker ska stå för smaksättningen, utan att någon kryddning i alkoholen ska distrahera.

Den här likören passar utmärkt tillsammans med en kopp kaffe och varför inte en bit äppelpaj med vaniljsås?

En bitig likör med rund äppelsmak och en anstrykning av kanel.

Äppellikör

Måltid: Dryck
Kök: Sverige
Tillagningstid 8 minuter
Portioner 6 dl
Skriv ut receptet

Ingredienser

  • 400 g äpplen
  • 4 dl okryddat brännvin
  • 1 kanelstång
  • 2 dl vit sirap

Instruktioner

  • Skala och kärna ur äpplena, och lägg dem i en rengjord glasburk. Se till att skiva eller klyfta äpplena så att mycket yta kommer i kontakt med alkoholen. Häll sedan över alkoholen.
  • Förslut burken och låt burken stå i 2-3 veckor, men glöm inte att skaka den då och då.
  • Öppna burken och tillsätt kanelstången. Förslut burken igen låt den stå i ytterligare 2-3 veckor. Glöm inte att skaka den.
  • Sila blandningen till en glasskål och rör ner sirapen i vätskan. Häll upp på flaskor och förslut dem ordentligt.
  • Låt flaskorna stå mörkt i minst 4-6 veckor före servering.

Rulla till toppen