Om det är så att du råkar ha mos över och inte riktigt vet vad du ska göra med det, testa en shepherd’s pie! Oavsett om du kallar det cottage pie eller shepherd’s pie så rör det sig om ungefär samma sak: en smakrik köttfärsröra som täckts av ett moslager. En allt-i-ett-middag som på ett förträffligt sätt tar tillvara sådant som blivit över från gårdagen.
Shepherd's pie
Tillagningstid 30 minuter
Portioner 3 portioner
Skriv ut receptet
Ingredienser
- 900 g potatis till moset, om du inte har färdigt mos
- 20 g smör till moset, om du inte har färdigt mos
- 1 dl matlagningsgrädde till moset, om du inte har färdigt mos
- 500 g lammfärs
- 400 g tomater finhackade
- 1 st gul lök finhackad
- 2 krm timjan
- 1 skvätt tabasco
- 1 tsk soja
- 1 tärning buljong el. motsvarande mängd fond
- 2 tsk mjöl
- 25 g smör till stekning
- 2 msk riven ost
Instruktioner
- Gör moset om du inte redan har färdigt mos. Annars tar du fram moset så det inte är kylskåpskallt när det är dags att användas. Sätt ugnen på 200 grader.
- Hacka löken och tomaterna. Fräs löken i smöret. När löken är mjuk tillsätter du tomaterna.
- När de börjar safta sig häller du i lammfärsen och fräser den. Krydda med timjan, en liten skvätt tabasco, en liten skvätt soja och fonden eller buljongen.
- Tillsätt mjölet och rör om tills färsröran börjar tjockna. Ta av från värmen och häll över i en ugnsfast form. Jämna till med sked.
- Skeda över moset och jämna till det. Strö över osten och gratinera i ugn i cirka 20 minuter tills den fått fin färg och är riktigt genomvarm.