Äppelsaft med kanel

Det här receptet blir lite på en höft, eftersom vi upptäckte under tillverkningens gång att det där med hur mycket saft man får per 500g äpple är väldigt olika beroende på vilken sort och hur färska de är. Vissa äpplen bara sprutade det saft ur, andra genererade mest skum och skräp och borde kanske använts i paj istället. Men vi gjorde av med minst 5kg äpplen i vår jakt på äppelsaften, och råsaftcentrifugen fick jobba hårt. När saften fått stå ett tag lägger sig fruktkött som ett litet lager sediment i flaskornas botten, det är helt normalt och inget att oroa sig för. Upphettningen är nödvändigt för att döda eventuella bakterier, då håller saften bättre för långtidsförvaring.

Riktigt äppelsaft med kanel, gjord på höstens sista äpplen.

Äppelsaft med kanel

Måltid: Dryck
Kök: Sverige
Tillagningstid 2 timmar
Portioner 1 liter, cirka
Skriv ut receptet

Ingredienser

  • 5 kg äpplen
  • 4 dl strösocker cirka 1dl per halvliter färsk juice
  • 4 krm askorbinsyra 1-2krm/halvliter färsk juice
  • 5 st kanelstänger
  • 4 krm natriumbensoat 1krm/halvliter färdig, sötad saft

Instruktioner

  • Tvätta och dela äpplen i bitar som går ner i mararröret på råsaftcentrifugen.
  • Blanda 1krm askorbinsyra i lite vatten, knappt en halv deciliter bara så de askorbinsyran har något att lösa upp sig i, och häll ner i kannan som samlar upp den färska juicen, så minskar risken att äppeljuicen blir brun.
  • Kör äpplen genom råsaftcentrifugen tills kannan är full. Häll över saften i ett litermått, skölj uppsamlingskannan och preparera den med ny askorbinsyra enligt punkt 1.
  • Upprepa tills alla äpplen är slut.
  • Mät upp äppeljuicen och höll över i en tjockbottnad kastrull tillsammans med kanelstängerna. Tillsätt sockret lite i taget medan du värmer upp juicen till minst 70-75°C. Smaka av så du får den sötma du vill ha, är dina äpplen väldigt söta kan du nog ta mindre socker medan syrligare äpplen kan behöva lite mer socker för att bli saft.
  • När saften blivit varm nog kan du dra av den från värmen och röra ut natriumbensoatet i saften. Låt stå och svalna i kastrullen under lock tillsammans med kanelstängerna så de hinner utveckla lite smak, en timma minst.
  • När du är nöjd, vissa vill ha mer kanelsmak och får låta stängerna dra längre i saften, häller du upp saften i väl rengjorda flaskor.
  • Serveras väl kyld och lite utspädd eftersom det blir väldigt koncentrerat. Jag föredrar att späda saften minst 1 del saft och 1 del vatten medan yngsta dottern föredrar 1 del äppelsaft och 2 delar vatten.

Rulla till toppen