Fläder är ett synnerligen praktiskt buskage, eller träd beroende på hur länge sedan du beskar det, eftersom det ger dig en andra chans. Missade du fläderblommorna? Ingen fara, rulla tummarna några veckor och använd fläderbären i stället.
Det här är ett traditionellt recept på vanlig fläderbärssaft som blir en väldigt välsmakande saft. Det enda du behöver tänka på är mängden socker, jag har varit ganska snål med sockret för att med flit undvika en väldigt söt saft. Smaka av medan du fortfarande har saften i kastrullen och tveka inte att ha i mer socker om du vill det. Tänk bara på att ta det lugnt så att du inte översockrar – det är enkelt att ha i mer socker senare men stökigt att ta bort socker om du har haft i för mycket.
Fläderbärssaft
Tillagningstid 1 timme
Utrustning
- Saftmaja
Portioner 1 liter
Skriv ut receptet
Ingredienser
- 2,5 liter fläderbär
- 5 dl strösocker per liter avrunnen saft
- Atamon
- vatten
Instruktioner
- Preparera saftmajan med vatten i bottendelen och placera bären i den översta behållaren. Bären behöver inte vara rensade så tillvida att det inte gör något om det finns kvar pinnar och blad. Däremot är det trevligt att ta bort insekter och sniglar.
- När det samlas saft i mittenbehållaren, häll ut saft i en behållare och häll saften över bären i den övre behållaren. Upprepa detta 3-5 gånger.
- När du inte får ut mer saft från bären, häll över saften till en kastrull. Låt saften koka upp. Dra sedan ner temperaturen så att den bara sjuder. Då häller du i strösocker under omrörning och låter blandningen sjuda 5-10 minuter.
- Rör ner atamon enligt proportionerna som står på flaskan.
- Häll den varma saften i väl rengjorda flaskor och förslut korken medan saften fortfarande är het. När saften svalnar kommer den kvarvarande luften i flaskan att dras samman och se till att korken försluts extra bra.