Rabarbersaft görs med fördel på de rabarber du gallrar från beståndet, så att du kan spara de späda fina stjälkarna till paj eller andra efterrätter. För att få ut mer smak av bärmassan kan den efter första avrinningen kokas på nytt med lite vatten, 3-4 min. Häll ”eftersaften” i samma sil så den blandar sig med den först avrunna saften. Det är bättre än att sila och koka eftersaften för sig.

Rabarber kan användas tillsammans med andra bär, om du hellre vill ha blandsaft.

Rabarbersaft

Måltid: Dryck
Kök: Sverige
Tillagningstid 2 timmar
Portioner 1 liter, cirka
Skriv ut receptet

Ingredienser

  • 1 kg rabarber
  • 4 dl vatten
  • 4 dl socker per liter avrunnen saft
  • 1 krm natriumbensoat per liter avrunnen saft

Instruktioner

  • Rensa och skölj rabarben. Skär den i bitar.
  • Väg mängden rabarb och beräkna vattenmängden därefter. Koka upp vattnet i en rymlig gryta och lägg i rabarben.
  • Koka tills de gett ifrån sig saften, det tar cirka 10 minuter. Mosa med en gaffel eller slev för att få ut all saft.
  • Häll bärmassan i en silduk och låt den självrinna i cirka 30 minuter, tills saften runnit av.
  • Mät upp den avrunna saften och häll den i rengjord gryta. Koka upp saften och tillsätt sockret. Rör om till det löst upp sig. Mina rabarber är av en mindre sur sort, har du en äldre sort med mycket syra kan du ta uppemot 6dl socker per liter avrunnen saft istället. Använd en liten tesked och smaka av, så du känner när det är lagom sött.
  • Om du ska spara saften tillsätter du natriumbensoatet nu, innan du häller uppsaften på väl rengjorda flaskor och försluter genast. Om du inte ska spara saften, utan avser att dricka upp den snart kan du hoppa över konserveringsmedlet. Förvara saften i kylen, så klarar dig sig från jäsning bättre.
  • Beroende på hur smakrika rabarber du har måste du kanske späda saften med vatten vid servering, prova dig fram till vad som är lagom proportioner för din saft!