En av våra stora matvarukedjor skickade ut ett recept på en ersättning till guacamole. Guacamole betyder avokadosås, så att kalla den ärtguacamole blir lite märkligt men det mer korrekta namnet ärtpuré är nog ganska okänt bland gemene man och jag är djupt skeptisk till att någon tänker sig att man kan ha det till tacomyset. Avocado kräver kopiösa mängder vatten och frukterna fraktas över hela jordklotet kors och kryss, ärtor odlas – än så länge åtminstone – lokalt i Sverige. Smaken är överraskande, fräsch och passar fantastiskt bra till en het taco eller burrito. Jag lade till lite chili och plockade bort rödlöken och paprikan ur receptet, hacka ner en av varje till 250g gröna ärtor om du är sugen på att testa originalreceptet.

Fräscht, klimatsmart och gott.

Ärtguacamole

Måltid: Tillbehör
Kök: Fusion
Tillagningstid 5 minuter
Portioner 5 dl
Skriv ut receptet

Ingredienser

  • 5 dl gröna ärtor
  • 1 klyfta vitlök
  • 2 msk olivolja
  • 1 st lime saften
  • 0.5 st chilifrukt
  • 0,5 tsk spiskummin
  • 0,5 tsk koriander
  • salt & svartpeppar

Instruktioner

  • Lägg allt utom kryddorna i en matberedare och kör tills du fått en slät smet. Det går lika bra med stavmixer och bunke.
  • Smaka av med kryddorna, mixa tills kryddorna är jämt fördelade.