När någon säger ärtsoppa går tankarna oftast till den gula ärtsoppan, men det går lika bra att använda gröna ärtor.

I det här receptet används Imat matlagningsgrädde från Oatly och grönsaksbuljong för att göra rätten vegetarisk, men det går att använda vanlig matlagningsgrädde och till exempel kycklingbuljong om du hellre vill ha det. Servera gärna med rostat bröd.

En vegetarisk ärtsoppa som är gjort på gröna ärtor, och med chili och vitlök som ger lite sting i smaken.

Grön ärtsoppa med sting

Måltid: Soppa
Kök: Sverige
Tillagningstid 35 minuter
Portioner 2 portioner
Skriv ut receptet

Ingredienser

  • 50 g gul lök
  • 1 klyfta vitlök
  • 2 msk olivolja
  • 5 dl vatten
  • 400 g gröna ärtor Tinade eller färska
  • 2 dl matlagningsgrädde Oatly Imat.
  • 1 st buljongtärning Grönsaksbuljong.
  • 0,5 st chilifrukt Urkärnad. Minst medelstark.
  • salt & svartpeppar

Instruktioner

  • Skala och hacka lök och vitlök. Fräs lökblandningen mjuk i olivoljan i en stekpanna. Flytta sedan lök och kvarvarande olivolja till SoupMakern.
  • Häll i vatten, 350 gram ärtor, matlagningsgrädde, buljongtärning och hackad chili i SoupMakern.
  • Välj programmet för slät soppa. Vänta tills SoupMakern är färdig. Häll i de kvarvarande ärtorna och smaka av med salt och svartpeppar.