Guacamole är en kall sås baserad på främst avokado. Receptet har inte ändrats speciellt mycket sedan Aztekerna skapade det och namnet guacamole ska tydligen betyda just ”avokadosås” på en gammal Aztekdialekt. Det finns numera en stor mängd recept, men det är det här jag föredrar framför de andra. Den är enkel, snabbgjord och så god att den är svår att låta bli. Vissa anser att det ska vara färsk koriander i, jag är gladast utan.

guacamole
Hållbarheten på den här känner jag inte till, det blir aldrig något kvar länge nog för att det ska vara ett problem.

Guacamole

Måltid: Tillbehör
Kök: Mexico
Tillagningstid 10 minuter
Kalorier: 290kcal
Portioner 2 dl
Skriv ut receptet

Ingredienser

  • 2 st avokado
  • 1 st lime saften
  • 1 st chilifrukt piri-piri
  • 1 st plommontomat enbart fruktköttet

Instruktioner

  • Dela avokadon och gröp ur innehållet i en skål. Kläm över saften från en lime.
  • Skölj kärnorna ur chilifrukten och lägg den i skålen. Ta ut kärnor ur tomaten så enbart det fasta tomatköttet blir kvar och lägg de ti skålen.
  • Mixa till önskad konsistens.

Nutrition

Kalorier: 290kcal | Carbohydrates: 17g | Protein: 4g | Fat: 26g | Mättat fett: 4g | Fleromättat fett: 3g | Enkelomättat fett: 17g | Natrium: 14mg | Kalium: 928mg | Fiber: 12g | Socker: 2g | Vitamin A: 10% | Vitamin C: 72% | Kalcium: 2% | Järn: 6%