Limelikör

Än en gång tyckte jag att det var dags att utmana uppfattningen att likör är något sötsliskigt, och testade att göra en likör som i stället för att blanda smaker koncentrerade sig på en – lime. Det var inte helt slumpmässigt att jag valde lime och inte den mer uppenbara citronen, min personliga uppfattning är att den har en betydligt rundare smak än citron, jag tycker att den är godare och framför allt inte lika uttjatad.

Resultatet blev verkligt intressant då sötman och den syrliga limen inte riktigt blandas utan snarare hjälper till att framhäva varandra. Det är nästan som att hälla ner svart och vit färg i en burk, men i stället för att få grå färg får du svartvit färg. Det råder dock ingen tvekan om att likören innehåller lime, så om du i likhet med mig gillar den lilla gröna citrusfrukten kommer du att tycka att den här likören erbjuder en trevlig smakupplevelse.

Det går att använda många olika typer av alkohol för att göra likör, till exempel olika typer av vodka och brännvin. Anledningen till att jag har valt ett okryddat brännvin är att jag vill att mina smaker ska stå för smaksättningen, utan att någon kryddning i alkoholen ska distrahera.

Limelikör där sött och syrligt håller varandra om ryggen.

Limelikör

Måltid: Dryck
Kök: Sverige
Tillagningstid 8 minuter
Portioner 5 dl
Skriv ut receptet

Ingredienser

  • 4 st limefrukter
  • 5 dl okryddat brännvin
  • 1,5 dl vit sirap

Instruktioner

  • Börja med att riva skalet av två limefrukter och ha ner skalet i en rengjord burk. Se till att få med så lite av det vita på skalet som möjligt, helst inget alls, för att undvika beska.
  • Dela limefrukterna i klyftor och ta bort så mycket som möjligt at det vita, återigen för att undvika onödig beska. Lägg ner klyftorna i burken tillsammans med de rivna skalen och häll över alkoholen.
  • Förslut burken och låt burken stå i 4 veckor, men glöm inte att skaka den då och då.
  • Sila blandningen till en glasskål och rör ner sirapen i vätskan. Häll upp på flaskor och förslut dem ordentligt.
  • Låt flaskorna stå mörkt i minst 4 veckor före servering.

Rulla till toppen