Tiden går fort när man har roligt. Recept 300 är passande nog en skapelse som är farligt lik en tårta, gjord på kladdkaka i botten och krispig maräng som täcke. Det är egentligen en kombination av flera recept, jag började göra brownies men upptäckte att jag saknade ingredienser hemma. Så det fick bli kladdkaka, fast jag hade ju äggvitor över sedan tidigare så de måste jag ju använda också. Maräng förstås, vad annat. Och varför inte lägga marängen på kladdkakan för den delen? Gott på gott måste ju bli jättegott? Det blev det kan jag avslöja!
Chokladkaka med marängtäcke
Tillagningstid 45 minuter
Portioner 10 bitar
Skriv ut receptet
Ingredienser
Chokadkaka
- 1 msk smör smält
- 300 g choklad
- 100 g hasselnötsmjöl eller finhackade hasselnötter
- 6 st ägg
- 2 msk kaffepulver
- 0,5 dl vatten
Marängtäcke
- 4 st äggvitor
- 2,5 dl socker
- 2 msk majsstärkelse
Instruktioner
- Sätt ugnen på 200°C. Dela äggen och lägg äggulorna i en bunke och vitorna i en annan.
- Vispa äggvitorna till ett hårt skum. Ställ dem kallt så länge.
- Koka upp vattnet och rör ut kaffepulvret i det. Smält chokladen. Blanda ner kaffet i chokladen.
- Rör ner choklad-smeten i gulorna tillsammans med hasselnötsmjölet. Smeten ska vara tjock och blank. Vänd sedan ner smeten i äggvitorna och blanda väl.
- Häll i den smorda formen och baka i 10 minuter på nedersta falsen i ugnen. Ta ut kakan, låt den svalna och ställ ner ugnen på 175°C.
- Vispa äggvitorna i en ren och torr skål tills det blir som raklödder.
- Tillsätt hälften av sockret, lite i taget under fortsatt vispning. Blanda ut majsstärkelsen med en liten del av sockret och tillsätt det på slutet av vispningen.
- När allt socker är tillsatt och det är ett hårt skum breder du ut det på den numera svala chokladkakan.
- Skjutsa in i ugnen igen i minst 20 minuter, tills marängen börjar få färg och se krispig ut. Den ska vara krispig utanpå och lite småseg inuti.
- Serveras med physalis.