Pavlova

En inte allt för komplicerad marängtårta, det enda bekymret är tidsåtgången eftersom marängen ska stå kvar i ugnen tills den svalnat för att få den rätta konsistensen. Själva marängen ska vara krispig på utsidan och lite seg och tuggig som marshmallows inuti, till skillnad från en marängbotten som ska vara torr och krispig rakt igenom.

While a pavlova can be a meringue, a meringue is not a pavlova. (Foodlovers)

En traditionell Pavlova serveras dekorerad med vispgrädde och färsk frukt.

Pavlova

Måltid: Efterrätt, Fikabröd
Kök: Australien, Nya Zeeland
Tillagningstid 4 minuter
Portioner 8 personer
Skriv ut receptet

Ingredienser

  • 4 st äggvitor
  • 2,5 dl socker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 5 dl vispgrädde
  • 250 g blåbär färska
  • 125 g hallon färska

Instruktioner

  • Sätt ugnen på 225 grader. Vispa äggvitorna till hårt skum. Tillsätt sockret lite i taget under vispning. Vispa tills smeten är hård. Tillsätt vaniljen.
  • Ta en springform som är 24cm i diameter och rita upp en cirkel på bakplåtspapper. Lägg marängen innanför cirkeln, gör en fördjupning i mitten för fyllningen.
  • Sätt in formen i nedre delen av ugnen. Sänk ugnstemperaturen till 125 grader. Grädda ca 1 1/2 timme. Stäng därefter av värmen och låt formen stå kvar tills ugnen svalnat. Den kan stå i ugnen över natten.
  • När det är dags att garnera tårtan behöver du bara vispa grädde och garnera med färska, sköljda men torra bär. Grädden kan blandas ut med lemon curd, tag då 1 del lemon curd per 2 delar vispad grädde.
Rulla till toppen