Det är få saker som säger sommar lika mycket som en stor glass, och det är få som tackar nej till en portion även om favoritsmakerna kan vara lite olika från vanlig vaniljglass till intrikata efterrätter med frukt, bär, kex och såser.

Glassens historia är dock lite diffus, delvis för att det kan vara svårt att definiera vad som är glass. Det vi ofta tänker på som glass nu för tiden, vilken består av socker, äggula och mjölk eller grädde, började ta form under slutet av 1500- och början av 1600-talet när man kom på hur man kyler ner saker till -15 grader och ännu lägre med is eller snö och grovt salt.

Mänskligheten har dock haft för vana att äta upp vinterlandskapen betydligt längre än så. Redan 400 fvt avnjöt Alexander den store en blandning av honung, fruktsaft och mjölk som blandats med snö, både gamla kinesiska och persiska skrifter berättar om snö som smaksatts med frukt, saffran och honung.

För enkelhetens skull har vi frångått den delen av glasstillverkningen som inkluderade att skicka upp slavar på bergen för att bära ner isblock och snö, när vi gör glass använder vi en glassmaskin med inbyggd kompressor som tar hand om kylan. Det går givetvis att använda recepten med glassmaskiner som har förfrysta bunkar eller vanliga bunkar och röra om själv med jämna mellanrum i frysen, det är bara en arbetsteknisk skillnad.

Honungsglass

Honungsglass

Om man har förmånen att ha en egen glassmaskin kan man göra egen lyxglass lite när man vill, och honungsglass hör definitivt till kategorin lyxglass. Honung ger en fylligare och…

Rabarberdröm

Rabarberdröm

Om du är på jakt efter en överdos med rabarber, då är det här efterrätten för dig – rabarberglass med rabarbersås. Här har jag valt att ge rabarberna två sorters…

Kiwiglass

Kiwiglass

Det här är en uppfriskande gräddglass med nästan förvånansvärt mycket kiwismak. Och tro nu inte att glassen innehåller någon färskpressad fågel från Nya Zeeland. Däremot är landet en den av…

Aroniaglass

Aroniaglass

Den här glassen smaksätter vi med vår egengjorda aroniasaft, fast den är så koncentrerad att den nästan liknar koncentrat istället. Saften gör vi så koncentrerad som möjligt och lite mindre…

Rabarberparfait

Rabarberparfait

Jag smyckade med jordgubbsmeliss och flädergranité (2 dl konc flädersaft, 1 dl vatten, 1 msk färskpressad citronjuice som blandas och djupfryses minst 8 timmar innan man krafsar loss smul att smycka med) men flädergranitén hade…

Vaniljglass med ingefära

Vaniljglass med ingefära

En söt gräddglass kan lätt bli för söt om man inte aktar sig. Här balanseras det söta gräddiga med en egg av ingefära. Inte så mycket att det blir starkt,…

Yoghurtjordgubbsglass

Yoghurtjordgubbsglass

Den här glassen innehåller i stort sett ingenting som inte frukosttallriken redan innehåller, det vill säga yoghurt och frukt, så även vår minsta konnässör kunde njuta av glass i värmen.…

Bananglass

Bananglass

Banan är en glassmak som visserligen står stadigt på egna ben, men för att verkligen skina är det trevligt om den söta milda banansmaken kompletteras med exempelvis mörk choklad eller bär.…

Mangoglass

Mangoglass

Det finns ett snabbt sätt att göra en krämig glass på bara några minuter, och på bara två ingredienser. Vår mangoälskande yngsta dotter, som i skrivande stund är modiga tio…

Jordgubbsglass med likör

Jordgubbsglass med likör

Jordgubbslikören kommer väl till pass i den här skapelsen, glassen får en fyllig och rik jordgubbssmak med lite extra sting. Hur mycket likör du tar beror helt på hur mycket…

Rabarberglass

Rabarberglass

Rabarberna med sina stora gröna blad är en prydnad för varje trädgård. Lyckligtvis trivs plantorna bäst om man gallrar dem och då är det lika bra att utnyttja situationen genom…

Svarta vinbärsglass

Svarta vinbärsglass

Svarta vinbär har en väldigt karakteristisk smak, och den kommer väl till sin rätt i en somrig glass. Vinbären ger den dessutom en härlig färg som verkligen drar ögonen till…