En lika klassiska som väldoftande juldekoration är att trycka in en massa nejlikor i en apelsin och placera de där den kan sprida sin väldoft. Med tanke på hur juligt de doftar, då borde det ju fungera att göra en julglögg enligt samma upplägg.

Det går att använda många olika typer av alkohol till det här receptet, till exempel olika typer av vodka och brännvin. Anledningen till att jag har valt ett okryddat brännvin är att jag vill att ”mina” smaker ska stå för smaksättningen, utan att någon kryddning i alkoholen ska distrahera.

En riktigt juldoftande likör med apelsin och nejlika.

jullikör

Måltid: Dryck
Kök: Sverige
Tillagningstid 8 minuter
Portioner 5 dl
Skriv ut receptet

Ingredienser

  • 250 gr apelsin fruktkött, skalat och "avvitat"
  • 5 dl okryddat brännvin
  • 6 kryddnejlikor
  • 1,5 dl råsocker
  • 0,5 dl vatten

Instruktioner

  • Börja med att riva skalet av två apelsiner och ha ner skalet i en rengjord burk. Se till att få med så lite av det vita på skalet som möjligt, helst inget alls, för att undvika beska.
  • Dela apelsinerna i klyftor och ta bort så mycket som möjligt at det vita, återigen för att undvika onödig beska. Lägg ner apelsinklyftorna i burken tillsammans med apelsinskalen och häll över alkoholen.
  • Förslut burken och låt burken stå i 4-6 veckor, men glöm inte att skaka den då och då.
  • Sila blandningen till en glasskål.
  • Koka en sockerlag med vatten och. Rör ner sockerlagen i den silade apelsin-/alkoholblandningen och häll upp på flaskor. Släpp ner nejlikorna i flaskorna och förslut dem ordentligt.
  • Låt flaskorna stå mörkt i minst 4-6 veckor före servering.