Krispig rabarberkaka i långpanna

Kan du göra sockerkaka? Det här är nästan samma sak, fast i långpanna. Så lätt är det. Om du inte tål rabarber eller inte tycker om dem går det bra att byta ut den emot till exempel vinbär med lite syra. Själva kakan är rejält söt, och behöver syran för att inte bli jolmig.

Späda rabarber under ett knäckigt täcke av kokos.

Krispig rabarberkaka i långpanna

Måltid: Efterrätt
Kök: Sverige
Tillagningstid 45 minuter
Portioner 16 bitar
Skriv ut receptet

Ingredienser

Kaka

  • 400 g rabarber
  • 360 g vetemjöl ca 6 dl
  • 200 g smör
  • 4 st ägg 53-63g
  • 5 dl strösocker
  • 3 tsk vaniljsocker
  • 3 tsk bakpulver

Topping

  • 4 msk riven kokos
  • 3 msk råsocker
  • 25 g smör kallt

Instruktioner

  • Sätt ugnen på 180°. lägg ett bakplåtspapper i en långpanna, 30×40 cm
  • Smält smöret och låt det svalna.
  • Ansa och skär rabarber i 1 cm långa bitar. Använd späda rabarber som fortfarande är mjälla. Om du har en mindre sur sort kan du minska mängden socker i receptet.
  • Vispa ägg och socker fluffigt i en bunke.
  • Blanda vetemjöl och bakpulver i en annan bunke. Sikta ner det växelvis med det smälta smöret i äggsmeten. Vänd ihop allt till en slät smet.
  • Vänd ner hälften av rabarberna i smeten och häll ner smeten i långpannan. Jag tyckte smeten blev lite trög, svårhanterlig men med en bra slickepott och tålamod går det att få en jämn kaka.
  • Fördela resten av rabarberna över kakan. Toppa med kokos och strösocker. Hyvla över det kalla smöret.
  • Grädda kakan mitt i ugnen i cirka 35 minuter.
  • Låt den svalna innan du skär upp den.
  • Servera med vaniljvisp eller lättvispad grädde.
Rulla till toppen