Rabarberkaka

Rabarber som är späda behöver inte skalas. De kan man använda som de är, i synnerhet i en kaka som den här. Om du har grövre, äldre stjälkar kan de behöva skalas. Då ska du inte heller hålla dig slaviskt till 6 stjälkar, utan anpassa mängden till kakan. Så lite som 3 stora stjälkar kan räcka. Men är de späda, unga och fina kan det behövas så många som 6 stycken. Här får din känsla för proportioner leda dig, om du gillar rabarber väldigt mycket tar du lite mer. Om du är mer avvaktande till rabarber kan du med fördel ta lite mindre mängd.

Lite lagom kladdig och otroligt god!

Rabarberkaka

Måltid: Efterrätt
Kök: Sverige
Tillagningstid 1 timme
Portioner 12 bitar
Skriv ut receptet

Ingredienser

Kaka

  • 150 g smör
  • 2,5 dl socker
  • 0,5 krm salt knappt
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 3 st ägg
  • 2 dl vetemjöl

Fyllning

  • 6 st rabarber späda stjälkar
  • 1 msk potatismjöl
  • 2 msk socker
  • 1 krm kardemumma mald

Pajsmulor

  • 100 g smör
  • 2 dl vetemjöl
  • 1,5 dl socker
  • 0,5 krm salt knappt

Instruktioner

Kakan

  • Sätt ugnen på 180 grader. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt resten av ingredienserna i kastrullen och rör ihop allt till en slät smet.
  • Häll smeten i en smord och bröad springform, 23–24 cm i diameter. Panko går lika bra, kanske t om bättre än ströbröd.
  • Skala rabarbern om den är grov och skär den i bitar. Strö potatismjöl och strösocker över rabarberbitarna och rör om.
  • Lägg ut rabarberbitarna på smeten. Strö eventuellt över kardemumma.

Pajsmul

  • Nyp ihop alla ingredienser tills den smular. Strö dem över rabarberbersmeten.
  • Grädda kakan mitt i ugnen i ca 40 min. Låt den kallna i formen. Servera med vaniljsås eller vispgrädde.

Rulla till toppen